Взрив в Арсенал - трима загинали, двама в неизвестност, трима ранени (обновява се)

Трима загинали, двама в неизвестност и се издирват, трима ранени, които са откарани в Спешна помощ.

Това е равносметката след взрив в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, съобщи БГНЕС.

Инцидентът стана малко след 11 ч.

Няколко пожарни екипа и линейки са на мястото на инцидента. Говори се, че са чути два взрива.

Сигнал за взрив в казанлъшкия оръжеен завод "Арсенал" е постъпил днес в 11:07 часа, потвърди Михаил Михов от Районната служба пожарна и аварийна безопасност Стара Загора пред БТА. Той допълни, че веднага са изпратени два противопожарни автомобила, както и служители от ведомствената пожарна към предприятието.

 

От Инспекцията по труда в областния град казаха, че са информирани за аварията и в момента се сформира екип, който ще тръгне към мястото.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов каза, че държавата е предложила помощ на собственика на "Арсенал". Ще се проверява дали инцидентът е резултат на човека грешка или причината е друга.

"Прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията", посочи той.

Това е поредният инцидент от черната серия на завода. През 2020 г. двама души пострадаха също при взривове. На 17 октомври 2018 г. имаше нов нещастен случай - при авария в цех 120 на завод 3 пострадаха шестима работници, един от тях много сериозно. В средата на март същата година 27-годишен служител на „Арсенал” загина, а друг с 10-годишен стаж бе ранен. Тогава се запали смесител в помещение на цех 130 на завод 3. Няколко дни по-късно човекът почина от раните си в болница. Две жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на „Арсенал” април 2016 г.