Българското правителство участва в операция на Русия срещу ЕС

Евгений Кънев

Русия иска да си плати за услугата България да й помогне да заобиколи санкциите.Русия иска да си плати за услугата България да й помогне да заобиколи санкциите.

Коментар от профила на автора във фейсбук.

Поводът е съобщението от служебния вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев на пресконференция в Министерския съвет с ръководни кадри на „Лукойл България“, че от началото на 2023 г. бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България и ще плаща изцяло данъците си в българския държавен бюджет. Алексиев обяви, че тази година „Лукойл Нефтохим“ ще внесе около 100 млн. лв. данък печалба, а догодина – около 700 млн. лв. През 2021 г. рафинерията е платила корпоративен данък за първи път от 15 години – досега дружеството отчиташе само загуба.

Погледнах на официалната страница на „Лукойл“ – никъде няма и помен от някакви намерения за местене в България, нито дори за срещи с правителството. Няма никаква реакция и в западната преса. Единствено български медии и препечатки от тях са във „възторг“ от това енигматично преместване.

С други думи, най-вероятно българското правителство дейно участва в реализацията на операция на Русия срещу ЕС.

Всъщност, ако се прочетат внимателно думите на руския наместник на компанията, нищо подобно за преместване не се споменава – а че просто ще променят цената, на която продават руския петрол на рафинерията в Бургас, така че да се формират по-големи печалби у нас. И оттам са произвели захарчето за 700 млн. лв.

Когато нашите управници искат да продадат на публиката едното от двете дъна на своя куфар, а второто с далаверата да остане скрито – обикновено си измислят някаква хипотетична полза за държавата, т.е за всички нас, и след това я надуват. Така че да стане максимална стойност – веднъж, заради максимално оптимистични допускания и втори път, като я обявят в лева, а не в евро или долари, за да звучи гръмко.

Но за мислещите хора посланието е ясно: Русия иска да си плати за услугата България да й помогне да заобиколи санкциите. Така че паят да отиде в руския бюджет срещу трохи в нашия.

А какво ще стане с рафинерията – питат разтревожените от провала на сделка с „Лукойл“? Ами нищо – „Лукойл“ ще я продаде, няма да нареже рафинерията на скрап. Към нея има огромен интерес.

А нефт ще се намери не само през Босфора. Турция вече строи алтернативен тръбопровод от Средиземно към Черно море. Пристанището в Александруполис също може да се ползва – дали чрез цистерни или тръбопровод до Бургас, е въпрос на бъдеще.

Добре, ама много скъпо ще ни стане – чува се русофилски плач.

Ами не, при най-голяма близост до Русия и собствена рафинерия, българите винаги са плащали по-високи от най-ниските цени на дребно в Европа. Защото свръхпечалбата отиваше в „Лукойл“.

Просто ще се нормализира пазарът и вносът от други държави, чиито фирми с бензиностанции у нас бяха принудени да купуват само от „Лукойл“.

И най-вече – ще изчезнат руските нефтени пипала върху нашата политика. Последните – след тези на газа, ядреното гориво и самолетите.