България си е платила на Русия за т.нар. освобождение

Две трети от националния доход на страната ни отива за издръжка на Съветската армия, казва историкът проф. Евелина Келбечева

България си плаща на Русия за така нареченото освобождение, което е геополитически проект на Руската империя, за да се добере до проливите. Това обясни историкът и преподавател в Американския университет проф. Евелина Келбечева пред БНР.

"Още през 1878 г. България плаща 2 120 000 златни лева като военна контрибуция на Русия. По-късно към това се прибавят 2 095 000 златни лева за Източна Румелия през 1885 г. Към 1890 г. ние плащаме към 56 милиона златни лева за така нареченото освобождение. Аз не мога да го нарека освобождение", коментира тя.

"Да не забравяме, че в момента, в който Червената армия нахлува в България с четвърт милион военнослужещи, цялата сила на Черноморския си флот – над 1000 самолета авиация, между 1944 и 1947 г. ние издържаме една окупационна армия", допълни още проф. Келбечева.

По думите й общо хората, които минават през България, са 600 000. Две трети от националния доход на България отива за издръжката на Съветската окупационна армия, което предизвиква най-голямата продоволствена и икономическа криза в новата българска история.

Проф. Евелина Келбечева коментира, че няма практика между България и Русия да се водят преговори.

"Има само ултиматуми и диктати, които се налагат на България. Същото е в момента – изнудване и политически рекет. Истинският национален интерес е колкото се може повече да сме далеч от имперските амбиции", изтъкна историкът.

България си е платила на Русия за т.нар. освобождение | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg

Tags: