Бургас : Два паметника-два подхода на местната русоробска власт

Едва преди няколко години в Бургас бе открит паметник на жертвите на комунизма, но паметник на загиналите от препиване си имаме от десетилетия ...

 

Изграждането на паметника на жертвите на комунизма бе по инициатива на СДС – Бургас, а в годините предизвика доста дебати в местния парламент и сред различните политически формации.

През 2012 год. идеята беше отхвърлена от Общинския съвет. Десните няколко пъти входираха докладна с искане за изграждането му, докато за паметните плочи изградени с напътствието и помощта на местния почетен консул на Русия (бившо ченге завършило съветска милиционерска школа) няма инфо те да са били обсъждани в ОбС -Бургас и как са узаконени ?!!

И като сме почнали нека припомним ...

Над 400 000 руснаци са с имоти в България и не малка част от тях са в Бургас (над 6 000 ) и за тяхното удобство и кеф се грижат знакови бизнесмени, добри приятели на руския възпитаник - кметът Димитър Николов.

Кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов получи преди години награда от президента на Русия Владимир Путин "за големия му принос за укрепването и развитието на руско-българските отношения". От Реформаторския блок го призоваха да откаже отличието, заради събитията в Киев, но ... Хахах ... Направо антикомунист ?!!

Според Николов да се правят политически спекулации с огромната трагедия в Украйна е неетично. "Аз не мога да върна благодарност. Ако вие можете – направете го", завършва той.

Все повече руснаци се заселват да живеят в град Бургас, каза преди време Димитър Николов на церемонията в руското посолство в София, цитиран от агенция "Фокус". "Спомням си първите дни, когато станах кмет на Бургас, и заедно с почетния консул, направихме един анализ. Оказа се, че в града тогава учат 3 деца, които са граждани на Руската федерация, а към днешна дата общият им брой е 550, което показва, че за толкова кратко време не само аз, а и екипа ми, с който работя, са направили така, че града да бъде забелязан, да бъде приет от руснаците и предпочетен не само за прекарване на свободно време, но и за постоянно живеене. Радвам се, че когато станах кмет имаше само едно дружество, което общуваше и се грижеше за руските граждани на Бургас, а днес те са вече 7", каза още той.

Кметът на Бургас подари на руския посланик в знак на признателност, картина на известната бургаска художничка Ирена Иванова с думите: "За мен това е мил и отговорен жест на благодарност от страна на президента на Руската федерация, на руската държава. Аз се чувствам изключително развълнувано и даже неловко, търсейки думи как да благодаря за това удостояване". Той благодари на посланика на Русия Юрий Исаков за подкрепата му в инициативата Бургас да се превърне в културен център. Това е един втори мост в новите съвременни условия ние да общуваме с нашите приятели от Русия", обобщи Николов.

Дори https://rg.ru/2014/02/19/blagodarnost-site-anons.html?fbclid=IwAR3X0t5gq... писа за наградата от Путин.

Дори посланик Исаков бе отбелязал и заслугите на Димитър Николов за защита на паметника на съветските воини "Альоша" от опитите на "недоброжелатели" да го преместят ?!!

 А в Бургаския исторически музей до ден днешен се съхранява документ, където пише черно на бяло какъв паметник е това. Това е паметник в прослава на „гениалния вожд на цялото прогресивно човечество Йосиф Висарионович Сталин“ и на него е отдадено най-голямо значение в град Бургас спрямо поддръжка, осветление, локация и размери.

И за какво е издигнат този паметник на ОКУПАЦИЯТА в Бургас ? Бургазлии трябва да знаят и помнят как Вождът на народите Сталин е искал да имаме само едно пристанище на Черно море и то във Варна, а Бургаски регион да се даде на Турция ???? Не че Чърчил е искал нещо различно ... 

Да припомним на руския възпитаник др. Николов и русофилските му приятели ...

Ето какъв защитник на сталинското имаме в Бургас и той е зам.- председател на уж дясната ПП ГЕРБ ?!! А може би още не е усвоил мимикрията на Вожда путинист, който на тази дата изоква смирено ... Факт е, че и днес на 1-ви февруари не намираме в сайта на Община Бургас новина, която да е свързана с тази тъжна дата и с преклонение на кмета й пред мемориала спретнат зад огромната дупка в центъра на Бургас - бившият ГУМ ?!!

А спомените за съветската окупация - пардон освобождение ще извисяват ръст насред площадите на Бургас и България ... Господарите се погрижиха "светлото" ни бъдеще да се определя от кръжеца около "братската" рафинерия, а скоро и около Борисовски (Руско-Турски ) поток ... Найс,а ?!

Лъскайте ботушите на окупаторите - пардон "освободителите" и бъдете горди членове на ЕС. Европа ви чува, но и ви вижда ...

А ГЕРБ уж се борят против руската хибридна война, ама като свиня с тиква ... Десни били ???? Хахахаха ....

 

"Под лупа"

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за евентуално допуснати грешки. Засегнатите имат право на отговор.