Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд

Европейската комисия замрази ратификацията на споразумението АСТА и го даде на Съда на Европейските общности.Европейската комисия замрази ратификацията на споразумението АСТА и го даде на Съда на Европейските общности.

Докато магистратите не отговорят дали то съответства на европейските права и свободи, по-нататъшното му одобрение ще бъде блокирано.

Така ще отпадне насроченият за юни вот на Европарламента, който трябваше да даде или не окончателно съгласие по влизането в сила на споразумението, чиято цел уж бе да се бори с фалшификациите.

Изпращането на споразумението на съда означава, че процесът на ратификация ще бъде замразен поне за една година, тъй като средният срок за гледане на дела от съда в Люксембург е около 14 месеца.

„Аз съм сигурен, че споразумението не нарушава права, но искам върховният съд на ЕС независимо да потвърди неговата законност“, заяви търговският комисар Карел де Гухт, който води преговорите по АСТА от името на Еврокомисията.

„Това е необходима стъпка, защото решението за АСТА трябва да се базира на факти, а не на слухове и заплахи“, добави той.

Съдът трябвало да отмери точния баланс между защитата на интелектуалната собственост и свободата на изразяване и достъпа до информация, разясни комисарят.

Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация

Де Гухт допълни, че уважава мнението на европейските граждани, които масово излязоха на протести срещу споразумението, но увери, че то няма да промени начина, по който гражданите в ЕС използват интернет.

„Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация. АСТА трябваше да защити нашите компании по света, защото те губят милиарди от нарушаването на авторски права и от фалшифициране на произвежданите от тях стоки“, увери комисар Де Гухт.

Той припомни, че страните членки единодушно са дали мандат на Брюксел да подпише споразумението.

Европейският парламент, който също надигна глас срещу АСТА и в момента готви резолюция срещу него, също се е произнесъл в подкрепа на споразумението.

Де Гухт обясни, че тъй като притесненията в парламента за ползването на интернет са били от самото начало, той за първи път е разсекретил резултатите от преговорите по търговското споразумение и от 2009 г. евродепутатите са били държани в течение на постигнатите договорености.

Решението на ЕК за замразяването на АСТА идва седмица, след като и българското правителство спря ратификацията на споразумението, довело до масови протести у нас.

Никола ДИМИТРОВ

dnes.bg