Броят на бежанците в света вече е над 100 милиона души, обяви ООН

от Benjamin Fox | EURACTIV.com with Reuters | translated by Антония Коцева

Войната в Украйна увеличи броя на бежанците по света до над 100 милиона души, според нов доклад, публикуван в четвъртък (16 юни). 

Констатациите в годишния доклад „Глобални тенденции“ на Агенцията на ООН за бежанците показват, че до края на 2021 г. броят на хората, разселени от война, насилие, преследване и нарушения на правата на човека, възлиза на 89,3 милиона, което е с 8% повече от преди една година и над два пъти повече от преди 10 години.

Руската инвазия в Украйна предизвика това, което Агенцията на ООН за бежанците нарича „най-бързата и една от най-големите кризи на принудително разселване след Втората световна война“ и увеличи броя на разселените хора на над 100 милиона. 

„Или международната общност ще се събере, за да предприеме действия за справяне с тази човешка трагедия, разрешаване на конфликти и намиране на трайни решения, или тази ужасна тенденция ще продължи“, коментира върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. 

Над 2,8 милиона украински бежанци са получили статут на временна закрила от страните от ЕС, според агенцията.  

Над 1 милион от тях са в Полша, след като ЕС прие законодателство за извънредни ситуации, което им дава право да останат и работят в ЕС до три години и им дава право да получават социални помощи,  достъп до жилище, медицинско лечение и училища. 

Миналата година броят на хората, разселени отвъд границите, настанени в европейски държави, се е увеличил с 3% до повече от седем милиона души.

Това увеличение отразява и новите бежанци, които са общо 288 000, главно в Германия (79 700), Франция (51 000) и Италия (21 100). 

Преди руската инвазия над 6,8 милиона сирийци са били разселени, което е най-големият брой от една страна, въпреки че този брой бе надминат от украинските бежанци.

Последните оценки на ООН показват, че повече от 13 милиона души са напуснали домовете си от началото на руската инвазия на 24 февруари, от които 4,9 милиона са в съседни страни, а осем милиона души са разселени в Украйна. 

В края на 2021 г. Турция прие близо 3,8 милиона бежанци, което е най-големият брой в света, следвана от Уганда и Пакистан с по 1,5 милиона.

Германия е страната от ЕС, която е приела най-много бежанци – 1,3 милиона души. Тъй като Полша прие повече от един милион украински бежанци, статистиката вероятно ще се промени значително през 2022 г.