Братиньо, недекларирал офшорка и жилища (чл.313 от НК), стачкувал против Конституцията: Кои са съдниците в КС?

Конституционният съд е институция, съставена от конкретни хора. Ето кои са моралните и правни стожери и съдници, на които плащаме по 10 000 лв. на месец без екстрите и какви са техните отчетливи зависимости. Зависимости де юре имаме предвид, за другите зависимости - личностните, които са обществена тайна, дори няма да споменаваме. Най-страшният въпрос е дали офшорката на единия от тях с неясен произход на средствата не е всъщност пране на пари от узаконен трафик на български деца?  
Председател по предложение на ГЕРБ е Борис Велчев, наричан напоследък Братиньо след запис на разговор с експремиера. Велчев е внук на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, чието име носи. Прочува се като правен президентски съветник на Георги Първанов, което го изстрелва като главен прокурор. Издигнат от БСП, той обръща табелата през 2009 г. Следват едни от най-големите провали на прокуратурата като делото Октопод и още ред от онзи род – старта на превръщането на магистратурата в бухалка за отнемане на бизнеси и смачкване на несъгласните със силата на репресивните органи. МВР управлява обвинението чрез акции със странни имена и тв репортажи, появява се т.нар. медийно правосъдие.
 За благодарност за съдействието и бездействието си получава поста на председател на Конституционния съд.
Филип Димитров стана синя легенда като водач на групата на протестиращите срещу приемането на ... Конституцията от 1991 г. 39 депутати от СДС. Дори само това отявлено отричане на основния закон, който отказа и да подпише, го прави тотално непригоден за поста член на Конституционния съд. Предложение на ГЕРБ.
Най-интересен е казусът с кой знае защо неразследваният именно по член 313 от Наказателния кодекс за неверни декларации Константин Пенчев. Започнал шеметна кариера още на 32 при соца с възлов пост в светая светих на червената аристокрация във Външното министерство – експерт по държавните договори, на 37 вече е заместник-председател на Софийския градски съд, чийто председател – „безпартийния комунист” Димитър Попов година по-късно ще стане премиер. Става царски депутат от лобито на юристите, чиято звезда е сегашният декан на на юридическия факултет на СУ и запитан явно неслучайно от КС по казуса Кирил Петков Даниел Вълчев. Лобито го изстрелва до шеф на Върховния административен съд. Става омбудсман по предложение на ГЕРБ заради услужливо решение в политическа полза през 2010 г. Това е повод за публично оповестени разкрития за негови недекларирани имоти не само в София, но дори и в Париж, където „благодарен осиновител подарява” огромен и прескъп апартамент на съпругата му – тя потвърждава, той отрича за парижкото, но не и за софийските жилища, някои от които впоследствие и декларира. Напомняме, че според член 313 от Наказателния кодекс, вместо в Конституционния съд той следваше да бъде на друго място. В някой от домовете си.
 Интересно е, че в разкриването на тази история с недекларираните имоти на Пенчев през 2010 г., шумно оповестена и в най-правилните медии, участва сегашният колега на моралния и юридически съдник в Конституционния съд Атанас Семов, който пък е най-известен като кандидатска половинка на Яне Янев на изборите за президент през 2011 г.     
Но се връщаме на Константин Пенчев заради недекларираната семейна офшорка, която изгря в международния скандал за пране на пари през Люксембург ОпънЛукс, у нас разследван от Биволъ и bird.bg: "Синът му Любомир Константинов Пенчев е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. Фирмата е акционерно дружество с име Промобел (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти. Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE). Той е син на бившия депутат, председател на ВАС, омбудсман и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев. Парите са се появили по сметките на фирмата през 2014 г. и източникът е заем от неизвестен субект – така обикновено изглежда една класическа схема за пране на пари. По същото време Пенчев няма доходите, за да притежава подобни собствености.  
Същата година Пенчеви купуват два апартамента в София – на бул.Витоша и  ул. Раковски за общо 600 000 лв.
 През това време Пенчев е 4-та година национален омбудсман на Република България, а синът му е едва първа година действащ адвокат в САК.
“За пръв път чувам, че името ми е в някакъв регистър”
– коментира Любомир Пенчев по телефона, когато беше помолен да обясни факта, че е бенефициер на люксембургски компании и този факт е публично достъпен. За да потвърди официално тази информация Биволъ заплати за справка от Регистъра на собствениците в Люксембург. Тя е подписана с електронен подпис на Регистъра и в нея са указани трите имена и датата на раждане на Любомир Константинов Пенчев, формата на собствеността – 100% от акциите на Промобел и датата, на която е декларирана собствеността: 25/11/2019 г.
През 2014 г. в България семейството на омбудсмана Константин Пенчев прави две имотни сделки. На 25 август Пенчев – син купува апартамент от 150 кв.м. на бул.Витоша за 391 166 лв., а два дни по-късно Пенчев – баща също купува апартамент от 111 кв. на столичната улица Раковски за 217 097 лв. Отделен коментар е дали тези цени отговарят на пазарните или са значително по-ниски и нарушен ли е с това законът.
Като Омбудсман Пенчев – баща декларира сделката, за която синът му се оказва изненадан, пред Сметната палата. Като източник на средствата е посочено “банков влог на Мирена Пенчева”, която е съпругата му.
Пенчев – син тогава е бил едва на 30 г. в самото начало на юридическата си кариера. Той за пръв път влезе в публичното пространство след като Яне Янев от РЗС попита дали “синът на Константин Пенчев е кадрови агент на ДАНС”. От публичните регистри става ясно, че младият Пенчев е започнал адвокатска практика през 2013 г.  Към 2014 г. той няма никакви участия във фирми. В имотната му партида няма данни да е продавал имоти или да е теглил банкови ипотечни заеми. Ето защо солидната сума от 200 000 евро за апартамента на Витоша е интересна за обяснение.
Но още по-трудно е да се обясни фактът, че според Регистъра  в Люксембург Любомир Пенчев се явява действителен собственик на фирма, която през същата тази 2014 г. е отчела внезапно 550 000 евро увеличение на активите, а през 2015 г. е отчела 400 000 евро вложени в недвижими имоти.

Фирмата Промобел с капитал 50 000 евро съществува още от 2008 г. и управители са местни лица. Тоест подставени.
Но през 2014 г. Промобел сменя управителите си и в отчета за същата година активите скачат от 46 000 евро на 624 000 евро, а фирмата поема дългосрочен дълг, възлизащ на 625 094,45 евро. Произходът на тези средства не е известен и не е ясно кой дал назаем на Промобел такава солидна сума. През следващите години този дълг не намалява. През 2015 г. Промобел вече отчита 401 016,48 “недвижими материални активи”, което е техническия термин за владеенето на недвижим имот. Стойността на тези активи нараства във времето и за 2019 г. е 480 904,14 евро. Авоарите в банката се стопяват до 33 246 евро и общият актив на фирмата намалява леко до 592 492 евро.
Така може да се заключи, че към настоящия момент семейството на конституционния съдия Константин Пенчев владее активи придобити през 2014 на обща стойност  близо 1,8 милиона лева, от които 1,2 милиона лв. са във Великото херцогство.
Интересна подробност е фактът, че майката на Любомир Пенчев, Мирена Пенчева, която е също адвокат от САК, притежава Фодация Шанс за всяко дете. От данните за фондацията, става ясно, че тя работи и в тясно сътрудничество с Червения кръст на Люксембург. Структурата се помещава в един и същ офис, с адвокатската кантора на Пенчев.
Имотно-роднинските скандали не са новост за бившия шеф на ВАС Константин Пенчев. През 2010 г. разследване на Капитал разкри, че децата на трима висши съдии са се сдобили с имоти на морето като крайно нуждаещи се. Ставаше дума за отрочетата на Панайот Генков (председател на Първо A отделение във ВАС), Николай Урумов (шеф на Трето отделение във ВАС) и Андрей Икономов (председател на Пето отделение във ВАС).
Тогава Пенчев направи публично изявление, че се срамува от тях. Децата обаче запазиха придобивките си като крайно нуждаещи се. А родителите им продължиха да правораздават и да израстват кариерно в структурите на съдебната власт".
Като шеф на ВАС той се прочу и с друг хит – закупи консумативи за 60 години напред, както сочи безпристрастният доклад на Сметната палата по одитирането на институцията. Имаше и още други нередности.

 Радостина Тонева
https://19min.bg/news/8/157943.html?page=2