Борисов към Радев: Грехота е единомислието ни с ПП-ДБ да бъде проиграно, защото ще загубим някой избирател

Вие сте по-млад, но Илияна Йотова помни, когато най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното и пред избирателите, каза лидерът на ГЕРБ на президента

Хората казаха, че без ГЕРБ не може, но ни казаха, че не можем да управляваме сами, а имаше такива времена. (...) Полагам усилия, търпеливи сме, защото е грехота изключителното единомислие на депутатите от двете коалиции, което виждаме на срещите с "Продължаваме промяната - Демократична България", да бъде проиграно, само защото ще загубим някой друг избирател.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на консултация с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Президентът посрещна ГЕРБ с думите, че те като първа политическа сила носят най-голяма отговорнст за съставяне на правителство, и то в условията на война и криза.

Според Радев ГЕРБ имат водеща роля и за решаването на нетоложни задачи пред 49-ото НС - приемането на закони нужни за влизането на България в Шенген и еврозоната, както и за приемането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Държавният глава изтъкна, че времето притиска политически формации.

"Българските граждани гласуваха за вас, залагайки на вашия опит. Важно е да знаем вие как виждате - колко време е необходимо за съставянето на пълноценно правителство, и то с вашите доскорошни  най-отявлени антагонисти ("Продължаваме промяната - Демократична България" - б.а)", каза той.

Бойко Борисов благодари на Радев и му каза, че от вота на българите е станало ясно, че никоя партия не може да управлява сама. Той е на мнение, че най-стабилно би било потенциално правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ:

"Вие сте по-млад, но Илияна Йотова помни - казвам го като ЕНГ, когато най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното: йок - или това, което си казал, или нищо. Може да се намери друг план, но той няма да е дългосрочен, а ние сме отговорни."

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че в сряда ще се гласува Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание. Тя изрази надежда, че депутатите ще успеят да сформират парламентарните комисии в рамките на следващата седмица или след 1 май.

"Приоритет са законите, които ние в разговорите с ПП-ДБ записахме като важни, не само за нашите две коалиция, но и за държавата", каза тя. Атанасова изтъкна, че ако ГЕРБ успеят да постигнат договорки не само с ПП-ДБ, но и всички други парламентарни формации, то може да се очаква, че в рамките на 2-3 седмици ще бъдат разгледани възможно най-много закони, когато започнат да работят парламентарните комисии.

След края на консултациите Борисов коментира пред журналисти, че няма да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ. Той обяви, че "половината парламентарна група на ГЕРБ-СДС са министри и много бързо може да бъде направен проектокабинет". Според Бойко Борисов партията има вариант и за експертен, и за партиен кабинет.

https://offnews.bg/politika/borisov-kam-radev-grehota-e-edinomislieto-ni...