Борисов изиска от ПП-ДБ да обяви с кого ще се коалира

Герберският вожд се притесни какво ще прави, ако бъдещо правителство на десницата арестува Слави Трифонов

 

Очакваме от ПП-ДБ да отговорят от кого ще търсят подкрепа за правителство, ако се стигне до това да получат втория мандат. Това обяви водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов от името на ръководството на своята партия на извънреден брифинг днес.

Той припомни, че на вчерашната среща с президента Румен Радев водачите на ПП-ДБ са заявили, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, но са готови да предложат свое правителство с втория мандат. Борисов поиска дясното обединение да назове поименно от кого очаква подкрепа при такова развитие. Ако се обърнат към ГЕРБ-СДС, тогава според него трябва през следващите дни да се проведе обща лидерска среща, на която да се уточнят условията.

Разбра се, че Борисов не е съгласен на подкрепа, която се изразява в "еднократно натискане на копчето". Примерът, с който обясни защо, беше колкото странен, толкова и объркващ - че едно правителство на ПП-ДБ може да арестува лидера на ИТН Слави Трифонов. "Ей така, произволно говоря. И аз седя в нас и чувам, даже преди да са го арестували от пресцентъра на МВР, че вече е арестуван! С какъв механизъм ние ще спрем? И говоря за нещо реално случило се, не за измислица и хипотеза", заплетено говореше Борисов. Вероятно правеше аналогия със собствения си арест по времето на кабинета "Петков".

"Ако имат договорка с други партии, да го заявят. Тогава ние ще се опитаме, в рамките на първия мандат, да предложим абсолютно същото, което те предлагат. Само че рискът при нас е то да мине", съвършено неясно обясни той. После добави, също толкова неразбираемо: "Ако търсят подкрепа само от нас, това е един разговор. Ако търсят от всички, значи задкулисието работи."

После заплаши, че ако моментът за присъединяване към еврозоната бъде изпуснат, референдумът на "Възраждане" срещу еврото може да успее. И повтори отново тезата си, че най-стабилно би било правителство, зад което стоят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

ОТГОВОРНОСТ И КОНТРОЛ

По-късно извади и друг аргумент за общо управление - че не може само неговата формация да носи отговорност за проблемите на страната. "Редно е тези, които са счупили - народът има една приказка "счупи, купи" - да участват в поправянето. Честно ли е ние сами да изтеглим цялата отговорност за управлението, а през това време другите да се упражняват върху нас и да ми говорят за модели? Ние моделите сме ги създали на базата на резултатите на изборите", обясни Борисов.

По думите му, сега има "прекрасно време за контрол между двете големи партии". "Това е истински шанс за борбата с корупцията. Когато двете партии се гледат една друга, няма как да се случи дори", смята водачът на ГЕРБ-СДС.

ЛИЧНО РАЗОЧАРОВАНИЕ

Разбра се, че все пак е разочарован, че няма да оглави отново правителство. "Вместо да съм там и аз да си понеса с моя опит управлението, ние ще пратим друг премиер, за да им угодим, за да може какво да се случи? Хайде стига!", започна ядосано да вика той, когато журналисти го питаха дали се притеснява за ситуацията с държавния бюджет. "Хайде да се смирим една година, да си измъкнем държавата заедно, после пак има време да си напомняме каквото искат", добави той. И на няколко пъти избухна, че е отчаян от състоянието на икономиката и изоставането за Шенген и еврозоната, за което вината хвърли, както винаги, върху опонентите си.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-iziska-pp-db-da-oby...