Благодарение на неувереното поведение на президента Радев, губим и политически, и военно, и икономически изобщо всякак.

Благодарение на неувереното поведение на президента Радев, губим и политичиски, и военно, и икономически изобщо всякак. Ако сте чули изказването на фон дер Лайен днес, Радев слушаше на първия ред, тя каза, че ще предложи да се използват схемите за закупуване на ваксините срещу Ковид, за да се финансират покупки на боеприпаси за Украйна и да се гарантират инвестициите в увеличаване на производството. С позицията на Радев, без да ги подреждат по значение отделните щети, губим:
- като българска военна индустрия, която пропуска изключителен шанс да увеличи доставките са за Украйна и забележете, така да спечели достатъчно пари, с които да финансира модернизацията си и преминаването към НАТО-вски стандарти. Другите ще развият допълнителни капацитети и нашето съветско въоръжение и боеприпасите за него ще останат реликва в музия на нерешиелността на един президент, който уж като военен е трябвало да подобри положението на армията и отбранителната индустрия, но напротив нанесъл е непоправим удар.
- губим военно като армия, защото губим от срива в стойността на съветското оръжие, които имаме, боеприпасите, които държим на склад и дълбок запас и всичко това ще отиде на скрап, тоест ще бъдат "потънали разходи". Именно като отворим складовете и захраним украинците, можем да отворим място за новото производство, което да дойде на тяхно място. Говорим за милиарди евро пропуснати ползи. След което ще трябва да купуваме по най-високите тарифи новото въоръжение от други производители и боеприпасите за него,, защото сме пропуснали да участваме в колективното усилие и не сме играли в отбора на НАТО по доставките на оръжия. И това трябва да стане официално, защото с триъгълните схеми не получаваме бонусите на официалната помощ.
Губим и политически и то в критичен момент, в който ни трябва политическата подкрепа за членството в Еврозоната /за да бъдат снизходителни към неизпълнението на някои критерии/, за Шенген /още повече/ изобщо оставаме в блестящата си самоизолация, наложена ни от Румен Радев.
Категорично не съм съгласен с публикацията на Капитал и на Алексей Лазаров - в нея няма доводи, има усещания и внушения.
Импийчмънтът е задължителна политическа реакция на това поведение на президента, който узурпира власт и извършва несанкциониран от избиратели и Парламент поврат във въшната и отбранителна политика, като нанася стратегически като характер и последици щети на българската армия и отбранителна индустрия. И това трябва да залегне в предизборната програма на ППДБ плюс Да не реагираш, означава да се примириш, и да окуражиш за още по-тежки грехове текущия български президент.