Асен Василев вижда добри перспективи за правителство с втория мандат

Василев беше скептичен за вероятността Денков да предложи експертно правителство

Перспективите за втория мандат са добри, но нека първо завърши процесът по първия мандат, след това ще започнем разговори. Това каза в Димитровград съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Имената на предлаганите от нас министри бяха публикувани още преди две седмици, така че всички партии са имали възможност да се запознаят с тях, да си направят проучвания и ако има проблеми или забележки, да са готови, когато започнат разговорите, добави Василев.

"Не мисля, че това ще се случи", каза в отговор на въпрос Василев по повод думите на депутата Ивайло Мирчев, че е възможно номинираният от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за премиер акад. Николай Денков да предложи различен от първоначалния състав на правителството с експертна насоченост. Акад. Денков има пълната свобода да предлага състав, увери съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Василев съобщи, че в момента политическата сила работи по номинация за бъдещ кмет на София, която да бъде обща със "Спаси София" и "Демократична България". Номинацията ще бъде обявена в следващите 2-3 седмици, а след това ще започне и процесът по номинации за местните избори в страната, уточни той.

Внесеният от Министерството на финансите бюджет за тази година има различни дефицити, коментира друга тема Василев. Вече стана ясно, че например митниците прогнозират приходите за тази година да бъдат с милиард и половина по-ниски, отколкото миналата, посочи той и добави, че не са заложени никакви приходи по Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Виждаме, че част от тежкото законодателство започна да се движи, така че може да се направи реалистична прогноза, че тези оставащи 15-16 закона ще бъдат приети в следващите няколко месеца и ще може да се отключи второто плащане, поясни Василев.

Като други пороци той посочи увеличената с 40 процента, или 2-3 милиарда лева, издръжка на ведомствата, което по негови думи е "доста необяснимо", и раздути капиталови разходи. Василев обобщи, че дефицитите трябва да бъдат оправени, за да се влезе в 3-процентната бюджетна рамка. В същото време в хазната има средства – в момента в Единната сметка има над 9 милиарда и 600 милиона лева, отбеляза още Василев.

Асен Василев бе в Димитровград за откриването на нов партиен офис и каза, че до местния вот партията ще стъпи във всяка община.

https://offnews.bg/politika/asen-vasilev-vizhda-dobri-perspektivi-za-pra...