Арестович: Путин ни прави услуга, Русия ще се разпадне много по-бързо

Сега вече няма да има просто хора, които мразят Путин. Ще има въоръжени хора, които мразят Путин, категоричен е съветникът в администрацията на президента Зеленски

 

Референдумите и мобилизацията в Руската федерация няма да имат никакви последствия, освен ускоряване на разпада и революцията в Путинова Русия. Това написа във фейсбук профила си Олексий Арестович, съветник на ръководителя на администрацията на президента Володимир Зеленски.

По-рано днес назначените от Кремъл марионетни власти в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област обявиха допитвания до населението за присъединяването им към Руската федерация.

Според Арестович обаче този ход ще има обратен ефект по следните причини:

1. Разрушаване на неписания обществен договор в руското общество, към който досега се придържаше Путинският режим - "войната е само по телевизора".

2. Липсата на инфраструктура за мобилизация - недостатъчно младши командири, които са необходими да превърнат мобилизираните в някакво подобие на армия.

3. Изключително ниска бойна способност на мобилизираните, поради липса на мотивация.

4. Наличието на голям брой скрити врагове на войната сред мобилизираните. Сега няма да са само хора, които мразят Путин, а въоръжени хора, които мразят Путин.

Той изброява и последствията, до които ще доведат обявените референдуми:

1. Остра реакция от международната общност.

2. Засилване на военната помощ за Украйна - и като видове въоръжение, и като обем.

3. Нови санкции срещу Русия.

4. Засилване на съпротивата в окупираните територии.

"Да, всичко това означава ескалация, която ще настигне Путин. Управленският и ресурсен апарат на Путинската Руска федерация не бе достатъчен и при досегашното ниво на война, в бъдеще още повече няма да достига", смята Арестович.

Според него що се отнася до използването на ядрени оръжия за отбрана на новопридобитите територии на Руската федерация, то ако Кремъл е възнамерявал да го прилага, то за това мобилизация не е нужна.

"Най-важното е, че не ни пука. Както сме се борили, така ще се борим и в бъдеще, само че по-зле. Отдавна се чудех, дали теще решат тази идиотизъм мобилизация/референдум? И те може да оправдаяха най-добрите ни очаквания. Войната ще приключи с 6 месеца до 1 година по-рано", заявява още Арестович, който е известен като един от анализаторите с най-точни прогнози в Украйна.

https://offnews.bg/sviat/arestovich-putin-ni-pravi-usluga-rusia-shte-se-...