Ало, енергото ли е? И на вас…

От рано сутрин от радио- и тв ефири институциите в България се отчитат как се справят в един от четирите сезона, с който е известен този географски пояс – зимата. Вместо да си вършат работата, без да бият тъпаните, за актуалната – пътна и друга обстановка, се съобщава на всеки кръгъл час сякаш не е паднал сняг, а се явяват четирите конника на Апокалипсиса.

 

В потока информация се откроява една липсваща – до момента няма цялостна картина каква част от територията на България е без електроснабдяване, а някои райони в Североизточна България и без вода, тъй като, както е известно, там водата се вади с помпи, а помпите работят с ток.

Да погледнем сайтовете на трите електроразпределителни дружества.

Сайтът на ЧЕЗ. Малко преди 12 ч днес последната информация е, че ЧЕЗ ще отчита електромерите и през първия почивен ден в началото на 2017 г. Датата е 29 декември 2016 година.

Сайтът на EВН. Малко преди 12 часа днес последната информация е, че „към 10:00 часа на 06.01.2017 г. ситуацията с електрозахранването в повечето области, обслужвани от EVN България остава нормална при зимни условия с обилен снеговалеж и снегонавявания“. Следва съобщение, че усложнена остава ситуацията в Стара Загора и Сливен, данни за селата, в които се работи.

Сайтът на Енерго-про. Там също е обявено, че „обилният снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания, предизвика повреди по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Към 11:00 часа днес без електрозахранване са около 490 населени места в областите Добрич, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Шумен, Габрово, Варна и Велико Търново. Най-усложнена е обстановката в Добричко и Силистренско…“

Според информация от Националния кризисен щаб, ситуацията е следната:

На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ без електрозахранване са 294 потребители в 26 населени места. На територията на „EVN Електроразпределение“ електрозахранване нямат 125 потребители в област Сливен. За „Енерго-Про – Електроразпределение“ обстановката е най-усложнена – общо 658 населени места са без електроснабдяване на територията на общините Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич, Силистра.

Не за първи път един снеговалеж предизвика такива сериозни промени в електроснабдяването. Проблемът с инвестициите в мрежата е отдавнашен, въпреки милионите инвестиции, който дружествата твърдят, че правят.

И трите електроразпределителни дружества са завели дела срещу българската държава – в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон. Според медийни публикации, искът на ЕВН е за 600 млн. евро, на „Енерго-про“ за 54 млн. евро, за ЧЕЗ не се съобщава.

Недоволството и на трите компании е свързано с ценовата политика в енергетиката, която им причинява вреди, в т.ч. и на инвестиционната политика. Това в прав текст означава, че с приходите си ЧЕЗ, EВН и Енерго-про едва смогват да покриват разходите си, а старата електропреносна мрежа има нужда от солидни инвестиции, не закърпване.

Всички чакат кога ще избухне бомбата, която цъка в българската енергетика – заради милионите кредити на държавните компании под шапката на БЕХ, заради „сдържаната“ цена на тока, заради факта, че АЕЦ „Козлодуй“ е принудена да продава на борсата произведения от нея ток на двойно и тройно по-ниска цена, както напомни наскоро и бившият енергиен министър Румен Овчаров, заради политическите проекти и корупцията им…

Избухне ли бомбата – ето това ще е първият конник на Апокалипсиса. А сега си е просто зима.

ureport.bg