Ако ЕС спре милиардите за Унгария

ЕС иска да намали субсидиите за Унгария с милиарди. Какво ще се случи в страната, ако тя действително не получи тези евросредства? Колко големи ще са щетите?

 

Унгарското метро е най-старото в континентална Европа. Някои от линиите му се нуждаят от ремонт. Много полезни биха били тук парите от Брюксел, само че за момента те са замразени. Вероятно предстои недостиг на средства и за други проекти.

Ката Тютьо, заместник-кметица на Будапеща, в чиито ресори попада и общественият транспорт, казва: "Всичко е свързано с енергийния преход, включително и борбата с енергийната криза. Искаме да разширим капацитета на соларните инсталации. Планираме създаването на енергийна служба. Не само за обществени сгради, но и за много жилищни сгради. Това е много важно."

Фасадите в Будапеща видимо се рушат. Но пестенето на енергия с изолирани фасади и прозорци за момента просто е невъзможно.

Страх от изоставане 

Необходимостта от модернизация в Унгария е сериозна. Трудно е да се каже какво точно би могло да заделени страната за тази цел, ако предвидените 7,5 млрд. евро от европейския бюджет не бъдат предоставени. Планирани са много проекти, казва Тютьо. Но много от тях ще изостанат. Унгария няма да може сама да навакса разликите с останалите страни.

Още преди два месеца слуховете, че страната може да изпадне в държавен банкрут без милиардите от ЕС, бяха категорично отхвърлени от началника на президентския кабинет Гергели Гулиаш. Подобно беше мнението и на икономисти като експерта по ЕС Золтан Погача, който преподава в най-големия унгарски университет. Погача коментира, че европарите са "значителна сума", но в Унгария няма да се стигне до държавен банкрут, дори и ако те бъдат спрени.

Въпросните 7,5 милиарда евро представляват около една трета от онези общо 22,5 милиарда, които Унгария иска да получи от т.нар. Кохезионен фонд на ЕС за периода 2021 - 2027 година. Страната е, впрочем, един от най-големите нетни получатели на средства от ЕС спрямо броя на населението.

Таван върху цените и протести на учителите

Но спорът с ЕС вреди на Унгария и в други области. Унгарската валута, форинтът, не е много далеч от най-ниската си стойност спрямо еврото за всички времена. От месеци насам всичко е поскъпнало значително. Вече бе наложен таван върху цените на бензина и някои основни хранителни продукти. В момента инфлацията е 21,1 процента.

Заради слабата национална валута достъпът до милиардите от ЕС е изключително важен. Междувременно обещаното десетпроцентно увеличение на заплатите на учителите в страната е било свързано с условието средствата от ЕС отново да потекат.

През последните седмици десетки хиляди учители и техните ученици излязоха на протести. Но увеличението на учителските заплати няма нищо общо със спорните 7,5 милиарда евро, а с друга европейска програма (EFOP Plus). Тя е допълнителен фонд за подобряване на "общественото образование". Средствата от нея не са предназначени за възнаграждения, но заради несигурната ситуация на учителите в Унгария Европейската комисия се е съгласила да бъдат приложени и за това.

https://www.dw.com/bg/ako-es-spre-miliardite-za-ungaria/a-63953861