Абсурдно е мафията да допусне до властта ДБ и ПП сега под каквато и да било форма, всичко друго е меганаивитет.

“Евроатлантизмът” на клептокрацията пак блесна в Пловдив, а и във Варна.
На този фон, медиите ни занимават как ДБ вече като “сигурен” мандатоносител трябва да склони ПП да подкрепи прането на ББ.
В тази свръх-токсична среда, Христо Иванов трябва да влезе в роля на лидер искащ властта за реформи, което по естествен път да се окаже - за пореден път - невъзможно.
Разбира се, че е абсурдно мафията да допусне до властта ДБ и ПП сега под каквато и да било форма, всичко друго е меганаивитет. Защо тогава преди ги махнаха?
Което не значи, че е абсурно ДБ да получи мандата - по- скоро е твърде възможно.
Защо? За да стане лайтмотив на следващата кампания, как и ПП, и ДБ са се провалили да съставят правителство. Ерго, импотентни са.
Истината е, че няма как ПП и ДБ сега да са във властта, защото колкото повече Путин се гърчи, толкова повече стяга захвата си върху България. Услугите в полза на Русия са в много дълъг списък, който заслужава отделно внимание.
В енергетиката - през която традиционно Русия ни държи - само за последните месеци президенството направи чудеса, за да:
- осигури друго трасе за руския газ през Турция;
- подсигури Росенец за Лукойл за още 25 години;
- осигури база-пристан за техните операции в Европа, уж че си местели бизнеса тук (за което вече никой не ги пита, сякаш е факт);
- осигури свръхпечалби чрез дерогацията, а за нас все така високи цени по бензиностанциите;
- подготви план дори за алтернативен тръбопровод от Гърция, който да построят с наши пари, нещо като Гръцки поток;
- опита в плана за устойчивост дори въглищните мини на Мариците да закрият за повече руски газ и за което пак обвиняват ПП;
- пробват и на ядреното гориво да запазят руския монопол.
Отделно бяха прекратени доставките на американски газ и неруски петрол. В резултат - цените на газа и петролните продукти у нас пак са по-високи от пазарните, както винаги е било, а рентата на нашата мафия я плащаме ние. Изгониха дори американската компания IP3 под предлог, че партньорът им ДжемКорп е руски.
Гневът е заслужен, но демократичната общност е разделена. Едни искат подкрепа за управление с ГЕРБ, за да се избавим от Радев - надявайки се на евроатлантизма на ББ. А други - изчакване до местните избори в опозиция с надеждата при успех да се обърне и парламентарното мнозинство в полза на промяната.
И сред моите близки е така.
Какво отличава двете групи?
Първата група е група на по-възрастното поколение антикомунисти, които виждат ГЕРБ като по-малкото зло на фона на Радев и БСП с откровени прокремълски позиции. Смятат, че е нужен домашен компромис по корупцията и вината на ББ - в лицето на геополитическата заплаха на Кремъл.
Разбира се, че няма по-голяма цена от тази на нашата независимост и така погледнато - си заслужава. Сигурни са, че с ББ ще можем да въоръжим нашата и украинската армии, да влезем в Шенген и Еврозоната. Предимството на този подход е единствено краткосрочна - вместо ДПС и БСП и по-тясно обвързване с Москва, ДБ и ПП във властта ще са гарант това да не се случи.
Слабо място на тази визия е неразбирането, че ББ е силно зависим и подвластен на руските интереси (случая с панаира е емблематичен, след този с Турски поток и пр) и че ББ ще иска поредната законодателна пародия на борба с корупцията, без която не можем да получим пари по ПВУ, да бъдем в Шенген, а вероятно и в Еврозоната. И най-вече - че ДБ и ПП ще изгубят своята легитимност пред своите избиратели, ако изперат ББ.
За мен дългосрочната правилна стратегия е опозиция с цел спечелване на местните избори в големите градове. Само тогава ще има истинска промяна. Тази визия се изповядва от по-младите, радикалните и ориентирани към качеството на нашето бъдеще.
Слабото място и опасният риск на тази визия е голямата неизвестност от хода на войната и че докато ПП и ДБ са в опозиция с неясен резултат на местните избори - страната може да бъде тотално овладяна от прокситата на Путин, включително чрез суспендиране на Конституцията.
Затова няма смисъл двете групи на демократичната общност да се нападат.
А да подкрепят каузата на ПП и ДБ срещу корупцията като условие за политическа подкрепа от и на други партии - само тази кауза може да ни върне в Европа и спаси от Русия.