„Путин е убиец“. Акции в София, Варна и Бургас отбелязват 3 години от отравянето на Навални

Кадър от протест в София срещу руската агресия в Украйна и газовата зависимост на България от Русия, 10 август 2022 г.Кадър от протест в София срещу руската агресия в Украйна и газовата зависимост на България от Русия, 10 август 2022 г.

Три български града ще се включат в международното отбелязване на 20 август – денят, в който преди точно три години беше отровен най-изявеният критик на Кремъл Алексей Навални. По този повод в над 30 страни по света ще се проведат протестни акции под надслов “Путин е убиец”.

Асоциацията “За свободна Русия” организира в неделя демонстрации в София, Варна и Бургас. Те ще се проведат от 19:00 часа на пешеходната пътека на бул. “Витоша” в столицата, на входа на Морската градина във Варна и пред паметника на Альоша в Бургас.

Организаторите на проявите посочват, че на фона на продължаващата вече близо година и половина пълномащабна война на Путин срещу Украйна “целият свят се е убедил, че Русия се ръководи от кървав диктатор”.

“Хиляди хора са загинали и продължават да загиват по негова воля. И въпреки това се чуват все повече гласове, които призовават за споразумение с Путин и за отстъпки”, пишат от “За свободна Русия”.

Алексей Навални беше отровен на 20 август 2020 г. на руска територия. Първоначално беше лекуван в болницата в Омск, а по късно – прехвърлен за лечение в Германия. Именно там две независими експертизи установиха, че той е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

ВИЖТЕ СЪЩО „Дежавю“. Повтаря ли се историята на Магнитски в случая с Навални

При завръщането си в Москва през януари 2021 г. Навални беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

През януари 2022 г. Русия включи и самия Навални в списъка си с „терористи и екстремисти“, а два месеца по-късно опозиционерът получи още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама и по дело за неуважение към съда.

Междувременно разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи имената на хората, пряко извършили отравянето или участвали в подготовката му. Всички те са служители на ФСБ – руските тайни служби, които са наследник на КГБ.

В началото на август Навални получи нова присъда – този път 19-годишна. Московският градски съд го призна за виновен по шест текста от Наказателния кодекс, включително за създаване и финансиране на екстремистка общност, призоваване към екстремизъм, реабилитиране на нацизма и въвличане на непълнолетни в опасни действия.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда

„Затваряме един, за да уплашим милиони.“ Речта на Навални пред съда