Шефът на следствената служба: Бомбата за Гешев е била с 3 кг тротил

Наказателното производство е за терористичен акт

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили.

Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг, след като по-рано днес взривно устройство избухна пред една от колите от кортежа на Иван Гешев на пътя Самоков-София. От Министерството на вътрешните работи потвърдиха за случая, но отказаха да дадат повече подробности. 

Сарафов е категоричен, че бомбата е била поставена с намерение да убие, не е била за сплашване. "Изключително силен взрив с осколки", подчерта той.

"В момента се провеждат огледни действия. Съсс следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана. Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път", каза още шефът на Националната следствена служба.

Образуваното наказателното производство е по глава 1 по Наказателно-процесуалния кодекс - за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

 

"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи той.

По думите му не се изключват никакви версии:

"Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво".

Сарафов посочи още, че маршрутите, използвани от НСО, са секретни. "Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е той. 

Шефът на НСлС добави, че с главния прокурор са в постоянен контакт. Вече има и заподозрени.  

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков обясни, екипите на МВР са пристигнали на 5-ата минута, а на 10-ата е отцепен районът.

"Линейките бяха на място да окажат помощ, ако е имало пострадали. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента", добави още Илков.

"Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността", заяви от своя страна Борислав Сарафов.

По думите му подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да защити своите институции.

Главният прокурор в момента е на безопасно място.

Коментар "Под лупа" : Има хора, които вместо да почиват - работят и творят фантастика ...

https://offnews.bg/temida/shefat-na-sledstvenata-sluzhba-bombata-za-gesh...