ЧАСТНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Държавата на Бойко се чуди две години какво да прави с проекта ?!

От Фейсбук в тези модерни времена може винаги да изскочи заек, който може да изплаши наши бивши и сегашни държавници с предложението те да поемат реализацията на проекта АЕЦ „Белене“...

Невероятно, но е факт и лицето стоящо зад предложението е известно в бизнес средите и в управлението на България от правителството на Сакскобургготски.

Ето го и самото послание в оригинал от Фейсбук:

DES

 

 

 

Angel Despotov

преди около час от Munich, Bayern

Уважаеми журналисти,

 

Група частни инвеститори проявяваме интерес към реализиране на проекта АЕЦ „Белене". Предлагаме да поемем управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупим държавния дял и възстановим на държавата всички досега извършени разходи.

 

Преди насрочването на Национален референдум 27.01.2013 г. с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?", правителството на Р България отложи преговорите за втората атомна централа до приключване на допитването до гражданите. Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в националния референдум, което показа по-скоро положителната нагласа в обществото към атомната енергия. Това ни дава основание да обявим своето намерение и интерес към изграждане на АЕЦ „Белене“. С цел публичност и прозрачност на намеренията ни, информираме медиите и обществеността, че екипът ни ще внесе официално предложение до Министерски съвет и Народно събрание на Република България.

 

Нашият интерес е за строителство на нова АЕЦ на площадката в Белене като частен проект. Като аргументи в своя полза за улесняване на решението за приемане на предложението ни ще посочим експертните анализи на независими експерти, които са категорични, че за държавата е неизгодно да инвестира в този проект при досегашните допускания и условия, както и категоричното изявление на Премиера на Р България АЕЦ „Белене“ да бъде построена само при наличието на частни инвеститори. Собствените ни допускания и разчети категорично показват бъдещата нужда от надеждни източници на електроенергия, както и рентабилността на проекта.

 

Искаме да поемем държавния дял в този проект в неговата цялост, като се ангажираме да спазим всички изисквания за безопасност и възстановим на държавата в разумен срок всички досега извършени разходи. От страна на държавата бихме искали гаранции, с които тя се ангажира да осигури свободен пазар на енергията у нас съобразно директивите на ЕС, да не създава изкуствени административни пречки, с които да забави изпълнението на проекта, както и да обезпечи отказа си от бъдеща национализация. Не изискваме от държавата да се ангажира с предварителен договор за изкупуване на произведената енергия и не очакваме гаранции от българското правителство за успеха на проекта. Либерализацията на пазара чрез отварянето му за независими доставчици и търговци на енергия за нас е достатъчно условие, което от своя страна ще доведе и до редица безспорни ползи за бизнеса и потребителите. Преструктурирането на проекта като частен ще даде възможност на всички заинтересовани лица да участват в него при ясно регламентирани условия и перспектива.

 

Считаме, че Р България ще извлече безспорни ползи от изграждането на АЕЦ „Белене“ - ще бъдат създадени над 5000 работни места в процеса на изграждане, значителен обем от работите ще бъдат възложени на вътрешни подизпълнители, а икономиката ще увеличи експортния си потенциал. Либерализирането на пазара на енергия ще допринесе за по-голяма сигурност на доставките и енергийната система и ще даде възможност на съществуващата АЕЦ „Козлодуй“ да формира значително по-голяма печалба, с което по естествен път да натрупа необходимите й средства за модернизация и последващо извеждане от експлоатация.

 

Екипът ни има намерение да внесе официално предложение до Министерски съвет и Народно събрание на Република България в началото на месец февруари 2013 година.

 

С уважение,

Ангел Деспотов – представител на инвеститорите

 

Ето и първият коментар на г-н Деспотов по темата:

 

Angel Despotov: Като всеки нормален инвестиционен проект, и този ще бъде оповестен във всиките му детайли, ако ни бъде възложено управленето му. Засега е твърде рано да обсъждаме подробностите.

49304_1551665062_6009433_n

Кой е Ангел Деспотов?

Творческа личност се заема със съдбините на дребния бизнес у нас. По призвание Ангел Деспотов - новият председател на Агенцията за малки и средни предприятия, е изобретател. Още като студент, когато учел електроника, започва да разработва усилвател, но го е завършил едва миналата година. Сега е регистрирал патента и се надява да го продаде успешно на звукозаписни компании. Роден е на 26 март 1963 г. и е упорит като типичен представител на зодията си Овен. Той е един от първите хора в България, заели се със сериозен ентусиазъм да работят в частния сектор. Преди 12 години регистрира фирма - "Техника холдинг" ООД, която се занимава с търговия на стоки в областта на високите технологии.

У дома сред любимите удоволствия на новия шеф на агенцията е готвенето. Специалист съм на българските ястия, а на фасула съм истински майстор, обяснява той. Баща му го научил да прави фасул по специална рецепта. "Никога не става по един и същи начин, макар че рецептата е една. Но пък всеки път е все по-хубаво" - казва Ангел Деспотов. Той се определя като запален почитател на рокмузиката От българските групи предпочита Б.Т.Р., "Аналгин", "Епизод". Доста често ги слуша на уредбата вкъщи, а когато има възможност - и на концерт. Там е по-истинско и несравнимо, обяснява разликата с плам в очите шефът на малкия бизнес. Ангел Деспотов е бил представител за страната на гиганти като "Хюлет-Пакард". Работил в нея допреди броени дни. Да поеме Агенцията за малки и средни предприятия го поканили хора от екипа на вицепремиера Николай Василев. Първоначално отказал категорично. Не искал да става държавен чиновник. После обаче размислил и решил, че именно човек като него, който познава проблемите на предприемачите в страната, може да работи ефективно за решаването им. И затова приел. Признава, че за него тази работа е истинско предизвикателство. От броени дни е в агенцията, но вече знае какво иска да постигне в нея. Първо - активен и ефективен диалог с бизнеса. Второ - финансово подпомагане на сектора. При това не само на думи. Политика без пари не се прави, обяснява философията си Деспотов. И се чуди защо има наличие на достатъчно ресурси за подпомагане на дребните фирми, които досега не са усвоявани. Бизнесът няма нужда някой да му казва какво да прави, трябва да му се разчистят административните пречки, твърди новият шеф. 12-те години частна инициатива обаче са му донесли горчив опит, от който знае, че у нас няма ефективно взаимодействие между бизнеса. Обещава си да работи за подобряването на това, научаваме от „Стандарт“ преди 10 години.

Екип „Под лупа“