Три версии за убийството на Алексей Петров и много неизвестни

 

Следствието по убийството на бившата барета Алексей Петров работи в три основни насоки - политически мотиви и възможност за пряко влияние във властта; отмъщение и преплитане на роли и уреждане на бизнес сметки и пренареждане на капитала, съобщи бТВ.

До обяд екипите на полицията извършваха последните си огледи от стария лифт на Драгалевци Бай Кръстьо до мястото на покушението.

Жената, която още се бори за живота си в "Пирогов", и Алексей Петров оставят автомобила си на автобусната спирка и тръгват по обичайния си маршрут. Двамата правели преходи всяка сряда и това не е било тайна. Медийният съветник на Алексей Петров по време на кандидат-президентската му кампания през 2011 г. Нидал Алгафари обясни, че бившата барета се е предоверявал на охраната си и допусна, че е подценил ситуацията. Според него охранителите не са проверили периметъра около мястото на стрелбата. 

Тази теория обаче рязко се бие с факта, че Петров е имал обичай често да сменя автомобилите, в които се вози, освен това е ползвал и бронирана кола, често и в последния момент е решавал с кой охранител да тръгне.

По същата пътека, но малко преди тях са минали и двама украинци - мъж и жена. Според тях в гората се е чувал подозрителен шум.

 

Малко след това те са чули и серия от изстрели, което навежда на мисълта, че за убийството е използвано автоматично оръжие.

Макар и простреляна, спътницата на Петров успяла да изпълзи около 20-30 метра до асфалтовия път, където е била паркирана колата и ги е чакала охраната на бившата барета.

На пътя, близо до колата тя срещнала двамата украинци, търси помощ и е получила от тях телефон, с който е съобщила за убийството на Алексей Петров.

Предполага се, че убиецът се е движел по съседната пътека, откъдето е имал добра видимост и е бил сам, обяснява доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

"Такива атентати се извършват винаги от т.н. "самотни вълци" по простата причина, че всеки един излишен човек в организацията на такъв атентат е излишен свидетел. Най-вероятно е бивш военен, но не изключвам варианта и да е бивш ловец", коментира той.

По думите му липса на мобилна връзка и добрата видимост към жертвата - поляната под Бай Кръстьо, е избирана не случайно и от дълго време.

"Никой не ходи да прави атентат с телефон в джоба. Много отдавна вече е така. Проблемът е, че нямат обхват и жертвите. Евентуално и да не е сигурен изстрелът - да няма как да им се окаже бърза помощ. Като гледам терена, на който е извършен атентатът, той позволява сигурен изстрел от близко разстояние от скрита позиция, което е абсолютно безопасно за стрелеца. Най-вероятно оръжието е обикновена ловна карабина с открити мерни прибори", обясни още доц. Иванов.

БНР пък съобщава, че най-вероятно става дума за карабина или ловен автомат. "Източници, близки до случая, твърдят, че са използвани патрони, а не сачми", уточнява националното радио. Засега се смята, че убиецът е един.

Според БНТ изстрелът е бил изключително прецизен - куршумът е влязъл от челото на Алексей Петров и е излязъл през тила му. 

От мястото, където е стреляно по него, възможностите за бягство са две - обратно към Драгалевци или към Черни връх. Предполага се, че именно вторият път е използван от убиеца. Вероятните маршрути за оттегляне са също два - единият е към Студена и Перник, а другият - към Ярлово и Дупница. Оттам пътят към граничните пунктове със съседните държави по западната ни граница е бърз.

След около месец се очакват и първите резултати от експертизите според разследването.

Засега мъглява остава и самоличността на спътницата на Алексей Петров в разходките му в Драгалевци. Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров обясни, че жената все още не е разпитана, тъй като продължава да е интубирана и не може да говори. Властите не съобщават името й и по какъв повод е придружавала Петров. Единственото ясно около нейната личност е, че е 47-годишна. Според Нова тв тя е спортист и преподавател по тенис. Двамата и друг път са ходили заедно на разходки в планината. Жената има малко дете.

https://offnews.bg/112/tri-versii-za-ubijstvoto-na-aleksej-petrov-i-mnog...