Сакскобургготски и Местан осъдиха българската държава в ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решения по две дела, водени срещу България от семейството на Симеон Сакскобургготски и от Лютви Местан. По делото, заведено от семейството на Сакскобургготски, е присъдено първоначално обезщетение от над 1,6 милиона евро заради налагането на мораториум върху използването на горски земи.

Съдът уточнява, че делото е по наложените ограничения за прехвърляне и търговска употреба на собственост, наложени през 2009 година, информира БТА.

 

През септември 2021 г. ЕСПЧ класифицира действията на българската държава като повод за понесена несъразмерна тежест от жалбоподателите. В днешното решение единодушно е присъдено обезщетение от 1 635 875 евро за имуществени вреди и 184 евро за разходи и разноски, които ще зависят от съдебно дело, разглеждано от българския съд.

 

По второто дело, заведено от Лютви Местан, съдът единодушно е приел, че България е нарушила правото на изразяване, залегнало в Европейската конвенция за правата на човека. Делото касае наложена административна глоба срещу ръководител на политическа партия, подкрепяна обичайно от избиратели от турски етнос. Причината за налагането на глобата се състои в това, че като кандидат на българските парламентарни избори през 2013 г. Местан е говорил на турски език по време на предизборната кампания.

 

Съдът констатира, че въпросната забрана не отговаря на целите, описани в българската конституция и определя като ненужна намесата в упражняването на правото на свобода на изразяване на жалбоподателя.

 

ЕСПЧ отсъжда, че България трябва да плати на Местан 1200 евро за неимуществени вреди и 3200 евро за разходи и разноски.

https://frognews.bg/novini/sakskoburggotski-mestan-osadiha-balgarskata-d...

Tags: