Руската станция ''Луна-25'' се разби в Луната

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал, след като автоматичната станция "Луна-25" излезе от контрол и се разби в естествения спътник на Земята, предаде БТА, като цитира Роскосмос и "Ройтерс".

От руската космическа агенция заявиха, че са изгубили контакт с апарата, след като вчера беше съобщено за възникнал проблем по време на подготовката на "Луна-25" за кацане. Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната утре, 21 август.

Според Роскосмос загубата на връзка е настъпила в 14:57 на 19 август, 47 минути след подаването на спирачния импулс.

Неофициални версии за гибелта на Луна-25

"Апаратът тръгна в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на Роскосмос. Сформирана е специална междуведомствена комисия, която ще разследва причините за загубата на "Луна-25", чиято мисия породи надежди в Москва, че страната се завръща в лунната надпревара.

 

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите, постигнати в космическата надпревара по време на Студената война. Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита - "Спутник-1", през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г.

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 г., когато беше изстрелян апаратът "Луна-24". По това време начело на СССР беше Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

По предварителния план "Луна-25" трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения спътник на Земята на 21 август.

Русия се надпреварваше с Индия за този район на Луната. Индийският апарат "Чандраян-3" е планирано да кацне на Южния полюс в следващите дни. В по-широк план конкуренцията е също с Китай и САЩ, чиито лунни амбиции са в доста напреднал етап.

"Чандраян-3" трябва да кацне на Луната на 23 август", съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO) в профила си в социалната мрежа Екс, доскоро известна като Туитър. Публикацията се появи по времето, когато стана ясно, че руската мисия се е провалила, отбелязва Ройтерс.

https://offnews.bg/sviat/ruskata-stantcia-luna-25-se-razbi-v-lunata-8070...