Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Антикорупционен фонд

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“
От прессъобщение на Софийска градска прокуратура (СГП) след обявената по-рано днес информация от АКФ става ясно, че СГП е привлякла на 11.08.2023 г., в качеството на обвиняеми, прокурор от закритата специализирана прокуратура за престъпление по служба, както и Петьо Петров и Любена Павлова за вещно укривателство за разкритата във филмите "Осемте джуджета" предполагаема престъпна схема за разпореждане с веществени доказателства на висока стойност.
Повече от три години след публикуване на видеоразследването, това е първата информация от прокуратурата за действия по наказателно преследване срещу конкретни лица, предприети във връзка с изнесеното във филмите.
За пореден път апелираме към обективно, всестранно и пълно разследване на всички разказани в "Осемте джуджета" обстоятелства, които предполагат потенциалната ангажираност по казуса на повече от един магистрат.
Надяваме се също и международното издирване на г-н Петров да бъде скоро възобновено, след като бъде издадена нова европейска заповед за арест по новото му обвинение, след отмяната на постановлението за привличането му по делото на Софийска районна прокуратура.