Президентът се нуждае от врагове, за да блесне: реакции на словото на Радев

Ивайло Мирчев

Елена Геловска

Президентът има нужда от врагове, за да блесне. Така депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев коментира изявленията на президента Румен Радев днес на Шипка.

Държавният глава заяви, че управляващите страдат от властова булимия, а с предлаганите от тях промени в Конституцията нарушават баланса в основния закон.

„Казваме „не“ на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите с користни политически и икономически цели. Слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде“, заяви Радев в словото си по повод 146-тата годищнина от Шипченската епопея. Повече за речта му четете тук.

„Президентът, който се предполага да обединява, а няма нито една реч, в която да не противопоставя едни българи на други. Президентът, който говори за България, така че да се сещаме за Русия. Президентът, който не се срамува да използва годишнината от Шипченската епопея, за да си разгърне политическата платформа, която – каква изненада! – е платформа на разделението, отново. Същият този президент нарича демократичните процеси „сглобкаджийство“. Какво излиза? Излиза, че да подменяш историята ни с руска пропаганда е демокрация, а да се опиташ да закрепиш държавата не е“, написа Мирчев.

Обръщкайки се към държавния глава политикът напомня, че единението не е единичен революционен акт, а е всекидневно усилие да намериш общо и да се разбереш за важните неща дори с онези, които не са на твоето мнение, но са ти съграждани.

„След 5 поредни парламентарни избори ние в парламента това правим – разговаряме и търсим път към реалното зашиване на разпокъсаната обществена тъкан. Да, невинаги е красиво. Не става да го напишеш върху знаме. Но е реална работа за България, в сегашно време, тук и сега“, написа Мирчев.

Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ добавя: „Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с „Боташ“ за руски газ?, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент“.

По-късно беше разпространена официална позиция на „Продължаваме промяната – Демократична България“, която акцентира въвху нежеланието на държавния глава главният секретар на Министерството на вътрешните работи и шефовете на службите, назначени по време на служебните му кабинети, да бъдат сменени от редовната власт.

„За пореден път президентът демонстрира загриженост за запазване на влиянието си в службите, вместо загриженост за реалните проблеми на хората. Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност.“, се казва в позицията на политическата сила.

Позицията на ГЕРБ е: „Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук“.