Политическите реакции за бюджета на Василев. Оптимизъм или притеснения?

Оптимизъм в свиването на бюджетния дефицит до 3% видяха партиите в представения бюджет. Парламентарно представените сили обаче искат от финансовото министерство да представи по-пълни параметри на държавната финансова рамка. Притесненията им са свързани с въвеждането на мярката за 100% дивидент.

Положителен знак е заложеният бюджетен дефицит от 3% в проектозакона, смятат партньорите на кабинета от ГЕРБ, но чакат по-подробна информация за макрорамката, предаде БНТ.

 

"Нашият основен приоритет е членството на България в еврозоната, няма как да влезем час по-скоро, ако не покрием критериите за това. Един от тях е бюджет с дефицит до 3% от БВП, и съответно инфлация, в рамките на параметрите, определени от ЕК. Така че оценяваме стремежа на МФ да постигнат бюджет с дефицит до 3%, но всичко е много условно", коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

 

От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" са доволни от чутото.

"Също така се работи по бюджета за 2024 г. и така трябва да бъде, двата бюджета да се случат заедно. Няма да има увеличение на данъците, хората ще си получат увеличението на пенсиите, което е обещано - 12% от 1 юли, сега остава дебатът в зала, който ще реши как ще изглежда бюджетът окончателно, защото там са истинските рискове", посочи Мартин Димитров от ПП-ДБ.

"Възраждане" не разбират защо не се представят конкретни параметри. От БСП видяха добри и лоши новини в представените общи параметри, а от ДПС смятат, че разковничето е в това как ще се изпълнят свитите заложени разходи. Такова притеснение изразиха и от "Има такъв народ".

 

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане": Много ми е интересно да разбера как точно ще се постигне тази цел дефицитът да бъде три процента, освен с огромни бюджетни орязвания, които могат да се случат, но по два начина - или с орязвания на раздутия щат на държавната администрация, включително и министерствата, или орязване на капиталовата програма.

 

Румен Гечев, БСП: Добрите новини са, че се запазва дефицитът от мечтаното число, магически - 3% и 2.5% касов дефицит. Лошите новини обаче са, че това е бюджет на затягане на коланите. И това се разминава не само с политиката на БСП, но и с това, което прави ЕС.

 

Петър Чобанов, ДПС: Могат да възникнат въпроси и рискове по изпълнението на някои от числата, но като видим бюджета в пълнота, ще вземем отношение, към момента все още е рано.

 

Пламен Данаилов, ИТН: Капиталовите разходи правят нашия живот по-добър. Ние всички искаме да пътуваме по по-хубави пътища, да има детски болници, да има пари за училища, за университети, за общини, така че нека видим детайлите точно в какво ще се реже, но това като цяло не е добра мярка.

Депутатите имат притеснения и как 100-процентовият дивидент ще се отрази на държавните енергийни дружества, макар че според ПП-ДБ това е нормален ход.

 

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС: Основната част от този 100-процентов дивидент от държавните предприятия е 100% дивидент от държавните предприятия в енергетиката. Всичко това няма как да не се отрази на държавните дружества в енергетиката и то в негативна посока. Има много въпроси, които трябва да бъдат решени от това какъв дивидент ще бъде платен, зависи доколко платежоспособна ще бъде българската държавна енергетика, какви инвестиции ще прави в следващите години.

 

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Дивидент се изплаща след всякакви приспадания на амортизации и инвестиционни програми. Което и да е дружество си е планирало да си изгради някоя мощност, да рехабилитира друга и всяко друго, което е включено в инвестиционната програма, ще бъде изпълнено и по никакъв начин взимането на дивидент няма да наруши дейността им.

 

Мартин Димитров, ПП-ДБ: В своите финансови отчети тези дружества имат запаси, това са суми от миналата година, така че в тази посока нямам опасения.

 

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане": Ще им припомня, че има и частни като "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3", за които никой не говори.

Според депутатите срокът бюджетът да бъде приет за месец е напълно постижим.

https://frognews.bg/novini/politicheskite-reaktsii-biudjeta-optimizam-de...