Пак позлатихме боклука и пълним джобчета с високи такси

За далаверата с боклука е писано много. Ненапразно мафията по цял свят си изкарва добри доходи от този бизнес. Помни Неапол! Виж България... Ако не вярвате, вижте и научете нещо за Бургас и Бургаски регион. Може и да не намирисва приятно, но тук в „най-добрия град за живеене“ в България местните властници си осигуриха доходи и пиар за цели 25 години напред, разбира се, ако тогава все още Българийката съществува.

България е страна на боклуците... Да ме извиняват разните му там националисти и псевдопатриоти, какъвто и аз съм бил някога. Не съм прогледнал вчера и виждам, че това е така. Дори една национална телевизия съгради пиар кампания върху този факт. Боклуците, ония обикновените са навсякъде и да ти ги събират и извозват струва скъпо и това го знаят дори и футболистите на ЦСКА, чийто фен съм понякога, в тази връзка дори премиерът Борисов се изказа критично, че „Титан-те“ чистят почти в цялата страна, а парите които давали за футбола били малко ...

Не говоря за ония боклуци в една сграда в центъра на един голям град, където съединението на интересите правело силата- сиреч властта...

В една пък друга голяма сграда с колони отпред, над която прелитат гларуси, също знаят за тази далавера и работят здраво, просто не спят и мислят ли, мислят за интересите си и тези на гражданите, които като едно стадо проблейват отвреме-навреме за някой проблем в тази област. Примерно, че им идва нанагорнище да плащат такива високи такси за т. нар. битови отпадъци, а на фирмаджите просто им е писнало, защото за тях таксите са най-високи в България... Ама то и по друг начин не може, защото Бургас е „най-добрият град за живеене“...

Ако не вярвате на този факт, ще ви предложа други факти в цифри и на тях се надявам да повярвате.

Над 18 млн. лв. ще ни съдерат от кожата местните управници на Бургас през 2013 г. Не се лъжете, че Бургас е станал по-населен или че има повече работни места оттогава... Няма и повече пари за разходи и не се изхвърлят повече боклуци, но таксата расте и вероятно ще продължава да расте след новите придобивки и съюзи за боклуците в Бургаски регион.

Чистота 2013

Анализирай това:

Приходи от такса - битови отпадъци в община Бургас:

2006 г. - 8 886 095 лв.

2007 г. - 12 753 374 лв.

2008 г. - 8 751 194 лв.

2009 г. - 17 892 546 лв.

2010 г. - 18 809 619 лв.

2011 г. - 15 473 875 лв.

2012 г.- 16 955 511 лв.

2013 г. - 18 352 116 лв.

Или общо за шест години общинското управление на ГЕРБ и Димитър Николов ще са събрани:

108 988 235 лева от такса - битови отпадъци?! И каква "чистота" само ...

Lupa_02-6

И като се има впредвид, че уж през 2013 г. няма да се вдига такса битови отпадъци сумата е завишена спрямо 2012 г. с 1 396 605 лева ?! А тези пари идват от нас, защото ни се събират повече от реалното с милиони левове.

Такса 2013

От времето на Йоан Костадинов се събират 2.065 пъти повече средства за такса битови отпадъци ?! Така е през щедрото управление на кмета Димитър Николов и през 2010 г. Не се лъжете, че Бургас е станал по-населен или че има повече работни места оттогава... Няма и повече пари за разходи и не се изхвърлят повече боклуци, но таксата расте и вероятно ще продължава да расте след новите придобивки и съюзи за боклуците в Бургаски регион.

В ЦГЧ в Бургас за да изхвърлят боклука от един контейнер с обем 1,1 куб.м се плаща на сметосъбирачите по 22,93 лв. на ден, а в комплексите по 15,55 лв. на ден, но най-парадоксално е, че в квартал „Победа“, където ромите са гъсто населени боклука се събира само 10 пъти в месеца и цената на една изхвърлена кофа там е 23,33 лв. ?!

Ако си спомняте преди време зам.-кмета Стойчев се изтърва и призна, че там не се събират такса битови отпадъци за изрядните мургави избиратели на ГЕРБ ?!

Честито на плащащите бургазлии !!!

В близост до офиса на „Под лупа“ има 5 поцинковани контейнера по 1,1 куб.м обем , простите изчисления показват, че годишно за тяхното обслужване ще платим 41 274 лева и това ако не е алъш-вериш ... От тях около 25 хил. лв. са вероятна чиста печалба на година ...

Протест изамърсяване

Само за 2011 г. процентът на предвидените в общинския бюджет приходи от такса - битови отпадъци бе 22,4 % от всички общински приходи, което не е малко, но пусто човешко око ненаситно, лесно не се задоволява, подобно на мераците на нашите гербави управници.

Разбира се, че има и други трески за дялане в община Бургас и ние писахме за тях.

Бургас е един от градовете, където този основен конституционен принцип: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“ Записан в Конституция на Република България, чл. 6. не само че не се спазва, ами най-драстично се нарушава. И то не с друго, а с прословутата такса-смет, която от години се явява втори имуществен данък, абсолютно незаконно. Защото се получава така, че богатите (дори и не богатите, ами просто притежаващи по-атрактивни недвижими имоти) плащат по-висока такса-смет, отколкото други. Макар и да не произвеждат боклук.

 

Група граждани от Бургас заведе дело срещу общината именно заради нарушението на този конституционен принцип. Гражданската инициатива под наименованието „Справедливост” атакува в съда начина на събиране на такса-смет не само в Бургас, а и в големите градове – София, Варна, Шумен. Според тях незаконността се крие във факта, че таксата-смет се определя на базата на данъчна оценка, т.е. на база имущественото състояние на човека. А според Конституцията всички са равни и подлежат на еднакво третиране от закона, изтъкват атакуващите.

 

Такса-смет в Бургас е една от най-високите в цялата страна, макар общината да излиза с елегантния финт, че не вдига данъка, тъй като промилите си остават едни и същи. За недвижимите имоти промилът е 1. На пръв поглед не изглежда никак много. На практика обаче, в последните три години таксата-смет се е увеличила драстично, защото драстично е вдигната данъчната оценка на имота.

 

Бургаските фирми плащат една от най-високите такси-смет- 10,5 промила. В София промилите са 10. В Пловдив промилите са 5,5, а за 2013 г. се очаква да паднат до 4 промила Таксата във Варна е 3,9 промила. В Царево, Несебър, Приморско, Поморие – също курортни общини в Бургаска област, промилите за фирмите никъде не надвишават 10, но тук в Бургас тя се запазва на 10,5 промила.

 

По тази тема през миналата година ни бе съобщено в официалния сайт на община Бургас следното:

Бургаски регион реши проблема с боклука за 25 години напред

четвъртък, 25 август 2011

Автор: Стефан Минчев

„В Бургас бе подписан договор за финансиране на проектно предложение №DIR-5102118-1-22 "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас", одобрено по процедура №BG161PO005/10/2.10/05/18, приоритетна ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".

Партньори по него са общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец, Сунгурларе и Сдружение за управление на отпадъците - Регион Бургас.

Общият бюджет на проекта е 43 231 121.10 лв. Тези средства ще послужат за:

- Проектиране и изграждане на 1-ва клетка от регионално депо Братово.

- Монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци.

- Изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита.

- Изграждане на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях.

- Доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионално депо "Братово - Запад", претоварна станция за отпадъци - Несебър и претоварна станция за отпадъци - Карнобат.

Договорът бе подписан от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кмета на община Бургас Димитър Николов. Проектът бе подготвен от община Бургас - заради високия й административен капацитет и доказани резултати при усвояване на еврофондовете.“

От това съобщение разбираме, че примерно завод за боклук няма да има, а цената на проекта ще е горе-долу колкото за един такъв завод, както примерно този край Варна.

В тази връзка чета коментар, който изразява и моето мнение:

 „Какви са тия цени за една дупка не зная, но ако така се усвояват, тези еврофондове няма да стигнат за нищо.Ех, защо не съм кмет или министър на екологията?! Казваха, че Чакъров бил краднал, а то се оказа, че депата са печатница за пари, независимо кой е на власт.“

Всъщност това е далаверката, на фона на европейското и т.н.

Да, обаче кметът Николов казва това в пиар смисъл, но важното забравя - онова, което има приятен шум за ушите и пълни джобчетата дори и на братски фирми, които припечелват по милион за прибутване на отпадъците...

"Казвам честито на всички колеги - кметове от региона, защото решихме проблема с боклука за 25 години напред. За туристически регион като нашия новата система за управление на отпадъците е не само нужна и полезна придобивка, а и белег на европейска култура. Капацитетът на старото депо скоро ще се изчерпи. Започваме паралелно да го затваряме и рекултивираме", каза кметът Николов.

15 месеца по-късно бе направена и първата копка по проекта.

c80a6810423bc8e990da3ee0b823e928

На първата копка присъстваха Н.Пр. Харри Салми, посланик на Финландия в България, зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Бургас Димитър Николов, зам.-кметовете Атанаска Николова и Красимир Стойчев и кметове от общините - партньори по проекта,зам. областният управител Севдалина Турманова, директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев.

 

Дипломатът уважи събитието, тъй като един от изпълнителите е финландската фирма Екокем-Палвелу ООД.

"Деветте общини изминаха труден път, но с гордост мога да заявя, че Бургас и регионът са първенци по реализирането на проекти, финансирани по ОП "Околна среда 2007-2013", каза зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според нея с изграждането на тази модерна инсталация за преработване на отпадъци ще се спестят много средства от такси на общините и респективно на гражданите.

Дали след като бъде завършено депото такса-смет за бургазлии ще падне поне да нивото на Варна, където тя е 2,7 пъти по ниска, а и такса паркинг под формата на синя зона няма във Варна и заплатите им са по-високи.

Това ли е „най-добрият град за живеене“ в България ?! Бургас?! Да, да , ама НЕ !!!

200_Lupa_02123456

 

СЪДЪТ ОТМЕНИ ТАКСА СМЕТ И В БУРГАС

spravedlivost.net

Административен съд - Бургас:

"По изложените мотиви съдът намира, че при приемане на оспорените разпоредби на Наредбата е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила и е налице противоречие с нормативен акт от по-висока степен, поради което следва да бъдат отменени като незаконосъобразни."

 

Състав на Административен съд – Бургас уважи жалбата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ и на други лица (дело № 1521/2011 г.) срещу начина на определяне на такса смет в Община Бургас на базата на данъчните оценки на имотите. Съдът прие доводите на СПРАВЕДЛИВОСТ, че основният критерий за размера на таксата е количеството на битовите отпадъци, и че определянето на таксата според данъчната оценка противоречи на закона.

 

Общински съвет – Бургас има право да обжалва решението в 14-дневен срок.

 

До момента по жалби на Справедливост са отменени разпоредбите за такса смет във Варна, Бургас и Ямбол. В София продължава оспорването на цялата наредба на Столична община за местните такси.

 

Решението на Административен съд-Бургас е ценно, защото Съдът се произнася по същността на казуса за Такса битови отпадъци.

 

Практиката на Община Бургас при определяне размера на такса битови отпадъци не се различава от тази на всички останали общини в страната, което в случая означава, че Общински съвет Бургас приема изчислението на размера на такса смет да става на база данъчната оценка на имота.Именно това е основният недостатък, който Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ атакува в своите жалби срещу такса битови отпадъци в Бургас и другите градове на България. Защото данъчната оценка на един имот няма разумна връзка с размера на битовите отпадъци, които се генерират от неговите ползватели. За да придадат законов нюанс на тази противозаконна и нелогична практика, общините в България се опират на следните две алинеи от чл. 67 на Закона за Местните Данъци и Такси (ЗМДТ):

 

"Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.

(2) (Предишно изр. 2 на ал. 1, т. 2 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет."

 

Докато алинея 1 от чл. 67 на ЗМДТ категорично задължава местните власти да определят размера на такса битови отпадъци според количеството на изхвърления боклук, то в алинея 2 законотворецът е дал възможност да се приложи друга методика, ако не може да се "уствнови количеството на битовите отпадъци". Тъкмо това изключение, регламентирано в Закона, у нас е станало правило. За да бъде приложено обаче изключението на алинея 2, е нужна аргументация, която у нас местните власти по правило никога не са си правили труда да сътворят. Което пък означава, че Такса битови отпадъци в цялата страна се определя незаконосъобразно от местните власти.

 

Ето какво се произнася Административен съд-Бургас конкретно по отношение аргументацията на Такса битови отпадъци в града:

 

"От всички събрани по делото писмени доказателства не може да се обоснове извод, поради какви причини ОбС-Бургас е приел с оспорените текстове на наредбата, че размерът на таксата ще се определя по реда на чл. 67, ал. 2 от ЗМДТ, при това върху втория от визираните в нормата способи - върху основа определена от Общинския съвет. Не са ангажирани доказателства, че при изготвянето и приемането на проекта на Наредбата е правено проучване за възможността за определяне на таксата според количеството на битовите отпадъци. В нито един от наличните в административната преписка документи по приемането на проектите за измениение и допълнение на Наредбата не са изложени мотиви - обосновани на установени факти и аргументирани доводи и съображения, относно невъзможността на общинския съвет да определи количеството на битовите отпадъци, генерирани от отделно домакинство или ползвател на услугата. Такива липстват и при обсъждане на проектите и приемането на решенията на заседанията на общинския съвет. Същите са необходими предвид необходимостта от обосноваване от страна на общинския съвет на фактите и обстоятелствата, наложили избора на един от регламентираните в чл. 67, ал. 2 способи, при това приложими само когато е невъзможно да се определи количеството на отпадъците, вместо основният способ за определяне таксата за битови отпадъци по чл. 67. ал. 1 от ЗМДТ."

 

В началото на ноември Гражданска инициатива „Справедливост“ призова бургазлии да не плащат такса смет. Бойкота на таксата движението мотивира със съдебно дело, което е завело срещу такса смет в Административния съд в Бургас.

Делото е насрочено за 1 декември, съобщи лидерът на бургаската ГИС Роман Майевски. Според него и сподвижниците му, такса смет в Бургас, а и в редица други общини е незаконна, тъй като разделя гражданите по имуществен признак, а това е забранено от Конституцията. "Такса смет се определя на база данъчна оценка. Това означава, че притежателят на по-скъп имот ще плаща по-висока такса, а на по-евтин, по-ниска", обясни Майевски. Това според юристите на ГИС е дискриминация по имуществен признак, забранена от Конституцията.

Освен такса смет, ГИС оспорва цялата наредба за общинските данъци и такси.

 

Ето такава е простата истина за боклука и машинациите около него, които го правят златен за някого, но не и за нас бургазлии, които ни стрижат най-безмилостно, подобно на овцете.