Още не е ясно кой ще настройва софтуера на машините за кметския вот

Проблемите с машините за местния вот на 29 октомври ще бъдат решени в последния момент. Първо ЦИК трябва да реши кой ще настройва софтуера и най-вероятно ще бъде обявена обществена поръчка. Това се разбра от думите на директора на "Сиела норма" Веселин Тодоров пред БНТ.

От ЦИК още не са търсили "Сиела", но са провели предварителни разговори с производителя на машините "Смартматик" за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на август.

Тодоров обясни, че трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. Комбинацията на четири вида избори в едно ще е по-сложна, категоричен бе той. На първия екран трябва да се покаже как ще се избира и в кои избори гражданинът иска да участва. Ще има затруднения при хората, които нямат право да участват във всички видове вот.

"Трябва да се опише организационно и софтуерно как това да стане, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. По-скоро административно би могло на първия екран да се забрани на избирателя да избира кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии", изтъкна Веселин Тодоров.

Според него, ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

 

"Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резултатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините", посочи още шефът на "Сиела норма".

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което имаше проблеми и десетки спирания на устройства.

"Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен", допълни Веселин Тодоров.

https://offnews.bg/politika/oshte-ne-e-iasno-koj-shte-nastrojva-softuera...