Киев разкри коя руска ракета е невидима за украинското ПВО

Въоръжените сили на Украйна разказаха коя руска ракета никога не е била прехващана от силите за противовъздушна отбрана.

Според говорителя на ВВС Юрий Игнат единствено системата Patriot е в състояние да унищожава ракетите Х-22, но от началото на войната не е имала такъв шанс. Въпросната хиперзвукова ракета бе използвана от руските нашественици по време на обстрела на мирни градове в Украйна тази нощ.

Ракетите Х-22 се считат за крилати ракети, но също са и свръхзвукови и летят с около 4000 километра в час. Те следват целта по балистична траектория, което значително усложнява възможността за тяхното унищожаване. Само комплексите "Патриот" биха могли да я прехванат.

„Нито една от ракетите Х-22 до момента не е унищожена, не става дума само за днес“, каза Юрий Игнат.

От ВВС отбелязаха, че такива ракети са атакували и Донецка област на 15 август. От шест самолета Ту-22М3 са били изстреляни 4 ракети Х-22. Общо 24 ракети пуснаха руските нашественици срещу Украйна тази нощ, а системите за противовъздушна отбрана са ликвидирали 16 от тях.

"Да, бих искал да унищожаваме повече, да постигнем резултата, който беше предния ден, когато в зоната на отговорност на Оперативно командване Юг имаше 100% резултат от прехващане на ракети. Но 16 от 24 също е доста висок резултат ”, обобщи Юрий Игнат.

https://offnews.bg/sviat/kiev-razkri-koia-ruska-raketa-e-nevidima-za-ukr...