Илиян Василев за ФрогНюз: Трябва да се знае, че в момента вървят и паралелни канали за внос на руски горива

Трябва да се знае, че в момента вървят и паралелни канали за внос на руски горива. Това, което виждаме в момента е битката на част от тези заинтересовани лица, да прехвърлят светлината на прожектора върху “Лукойл”, за да може никой да не гледа в техните кофички

Това заяви за ФрогНюз българският дипломат и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

 

Ето го и цялото интервю:

Г-н Василев, има ли опасност да поскъпнат горивата, ако бъде прекратена концесията на пристанище „Росенец“?

 

Няма логика да поскъпнат, дори мисля, че при добра политика от страна на институциите, те могат дори да поевтинеят. Един от големите проблеми на потребителите и бюджета е, че ние не получаваме отстъпката за марката „Уралс“, която се внася. Причината е, че се играе със сертификатите за произход, те не се признават. Когато концесията се спре, тогава контрола на входа се връща към държавата, към Главно управление "Митници" и те могат вече да упражняват този контрол, тъй като очевидно няма как танкер, който е натоварен в Новоросийск и се разтоварва в Бургас, да превозва друг, освен руски нефт.  Щом е с руски нефт, няма как да играем с тези сертификати.

 

От тази гледна точка казвам, че има логика това да се направи, но трябва да се пипа внимателно, защото трябва да се знае, че в момента вървят и паралелни канали за внос на руски горива. Това, което виждаме в момента, е битката на част от тези заинтересовани лица, да прехвърлят светлината на прожектора върху “Лукойл”, за да може никой да не гледа в техните кофички.

 

Може ли страната ни да функционира, дори изцяло да бъде спрян вносът на руски петрол?

 

Ако това се случи внезапно, няма как да няма сътресения. Затова трябва да се подготвяме и то в продължение на доста време. Миналата година например, Народното събрание гласува за специалното управление, но ако утре стане такава извънредна ситуация и се наложи държавата да поеме контрола, тя няма с кого да го направи, т.е. трябва да се подготвят екипи.

 

Изобщо план Б както се казва, той трябва да се изпълнява ресурсно, кадрово и най-накрая трябва да се реши проблема и с доставките. Всичко това трябва да върви паралелно.

 

Тук има много разпалени гласове за национализация, което е грешка на този етап, но заедно с това парламентът трябва да приеме изменения в законодателството, които да забранят продажбата, италианския модел за освобождаване на активите. “Лукойл” продаде рафинерията си в Сицилия на свое подставено лице. Това нещо не трябва да го разрешаваме.

 

Германците в това отношение приеха такова законодателство и рафинерията на "Роснефт" в Германия не може да се продаде. Без съгласието на държавата и на регулатора, това не може да се случи.

 

На какво се дължи тревожността на президента Радев по отношение на "Лукойл”?

 

Не е толкова сложно за разбиране. Той направи няколко срещи с ръководството на “Лукойл”, осигури им политическа защита и както виждате, ползите за “Лукойл” са огромни.

 

Само от спестената разлика, от дисконта в цената на руския нефт спрямо марката „Брент“, допълнителните приходи на месец, достигаха до 200 млн. евро. На фона на над 2 млрд. допълнителни печалби, рафинерията в Бургас е най-печелившия актив в цялата система на “Лукойл”, който пък регистрира и отчита рекордни печалби.

 

В този смисъл може да се досетите, че след като допълнителните ползи на “Лукойл” може да се измерят с милиарди, тези игри за 70 млн. авансово превели, но авансово превели от социални осигуровки, това са едни такива игри.

 

По принцип винаги проблемът с “Лукойл” е, че политическия елит или отделни части от него са получавали съответните стимули от специални договорки, без значение кой е бил на власт.

 

Интервю на Констанца Илиева

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-frog-triabva-znae-che-momenta-...