Зеленски потвърдил, че Украйна иска реакторите от АЕЦ Белене

България ще бъде домакин на среща за транспортния коридор от Гърция към Молдова

Украинският президент Володимир Зеленски е потвърдил по време на срещата си в Атина с премиера Николай Денков интереса на страната му да закупи двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях, съобщи днес правителствената пресслужба.

За интереса към реакторите бе съобщено през юли, когато Зеленски бе на посещение у нас. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, коментира премиерът.

 

 

 

Срещата в Атина Снимка: Пресцентър на МС

Украинският президент е поставила въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността в Черно море. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях, съобщава пресцентърът.

 

"В Атина президентът Зеленски за пореден път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна. На среща между двамата министър-председателят припомни на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента", се допълва в съобщението.

Тагарев посети Украйна: Руските провокации в Черно море увеличават риска от инциденти

 

 

 

Снимка: Пресцентър на МС

Денков бе вчера в Атина на среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис и лидерите на страните от Западните Балкани. На срещата бяха още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Към срещата се присъедини и Володимир Зеленски.

С лидерите от Балканите Денков е уговорил да проведе среща във Варна на 9 октомври, в резиденция "Евксиноград", за да бъде обсъден ключовият проект за транспортен коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Констанца, с възможност за удължаване към Молдова. " Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат", съобщава правителственият пресцентър. Транспортната връзка би имала голямо значение при започването на процеса по възстановяване на Украйна. Поканени на срещата на 9 октомври са също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду.

Мишел и Фон дер Лайен потвърдиха интереса на ЕС към разширяване на съюза както към Западните Балкани, така и към Молдова и Украйна. Този процес обаче трябва да върви едновременно с реформи в тези държави, подчертаха европейските лидери, информират от Министерския съвет.

https://offnews.bg/politika/zelenski-potvardil-che-ukrajna-iska-reaktori...