За България „Времеубежище“ е живата реалност

Александър Петров

Снимка: БГНЕС Една трета от българите иска да живее в Бай Тошово време, а най-големият повод за гордост за мнозинството е славната историята

Около една трета от българите иска да се върне в миналото и да заживее обратно в „Бай Тошово време“, водещият повод за национална гордост у нас е историческото минало, а почитта към герои и поети (по неуточнен начин) – най-висша форма на изразяване на патриотични чувства.

Проучването на Националния център за парламентарни изследвания под името „Националното самосъзнание на българите“ е богат извор за състоянието, в което се намира българското общество.

Гледайки данните от това изследване, човек може да помисли, че е попаднал някъде из страниците на „Времеубежище“ на Георги Господинов, където, притиснати от тегобите на настоящето, хората жадуват да заживеят обратно в миналото.

Така и в реалността обичта към родината изглежда стои предимно в минало време, с изключение на тук-там някой и друг спортен успех, каквито за жалост виждаме вече все по-рядко.

Носталгията по социализма на Тодор Живков е феномен, който е изследван и анализиран сигурно вече безброй пъти и тук няма какво ново да кажем.

Комбинацията от фактори – миналото обикновено се помни най-вече с хубавите си неща, животът е бил изкуствено опростен и, не на последно място – спомените от младостта, са водещи за това мнозина да гледат с усмивка към онези времена.

Така се създава и легендата за златното минало, в което хората са имали дълги почивки и спокойствие, че няма да изгубят работата си, дори и в петък следобед да се махнат и да идат за риба.

От какво се гордее и от какво се срамува българинът?

Националното самосъзнание на българите: Носталгия по бай Тошо, исторически герои и срам от политиците

От какво се гордее и от какво се срамува българинът?

Тази легенда надделява над онова, което е било на заден фон – не само икономическата нежизнеспособност на този режим, полицейщината и ДС, но също така посредствеността, която се издига на почит, липсата на напредък и развитие, фалитите на държавата (за които дори не се е говорило) и още редица други подводни камъни.

Когато тази цветна приказка се разпада с гръм и трясък, разкривайки, че всъщност България на БКП и Живков е била нищо повече от къща от карти, крепена от външна сила, всички негативни емоции и ефекти се прехвърлят върху времето след това.

Време на суровия реализъм, дивата тарикатщина и организирания (от същото това БКП) хаос.

Когато имаш толкова рязка промяна от спокойствие към хаос и беззаконие, нормално е времето преди да ти се струва толкова хубаво.

И в това няма нищо лошо, стига да можеш да направиш и ясното разграничаване, че това време преди всъщност е било лъжа – изкуствена реалност, крепена от тоталитарен режим, който сам по себе си и без външна помощ не би могъл да съществува.

И в никакъв случай не е добре да се връща.

Проблемът е наследството, което остава след онези „славни времена“ на Живков – не само в икономически план (целият този държавен дълг през 90-те не се появи от само себе си), но и в социален.

След 10 ноември 1989 г. БКП остави България с едно до голяма степен инертно в гражданските си задължения общество, голяма част от което или не проявяваше почти никаква предприемчивост, или я свеждаше до нивото ѝ на чист тарикатлък.

Това оставя своята следа и до днес, когато над 30 години след събитията от онази паметна есен, все още съществува идеята, че някой друг трябва да ни оправи държавата. Че от нас не зависи нищо и ако може, нека и да не ни занимават много-много.

Розовите очила на соцталгията просто разказват съкратената версия на нещата

Захаросаната история, наречена „бай-Тошово време“

Розовите очила на соцталгията разказват съкратената версия

За тези вече близо 34 години една солидна част от българите така и не си направиха труда да разберат как точно работи собствената им държава, за която всички единодушно се съгласяват, че всъщност не работи.

Така патриотизмът у нас придоби и сегашната си форма – вместо да е активен и да възпитава идеята, че трябва да оставиш света малко по-добро място след себе си, той прие показен вид – с веене на байраци с повод и без повод, с татуировки на възрожденци и шумни, но на практика не особено смислени прояви.

Именно това разминаване кара и много хора днес да бърчат вежди и да гледат криво, когато се говори за патриотизъм – самата дума е придобила друго значение.

Както виждаме и от изследването – предпочитаните от мнозинството форми на изразяване на родолюбиви чувства са честване на будители, поети и революционери; веене на националния флаг и познаването на българската история.

За сметка на това неща като спазването на законите, плащането на данъците и гласуването на избори, които предполагат някаква гражданска активност, са далеч по-малко предпочитани.

На предно място е идеята да се сражаваш за родината в случай на война, но истината е, че тази идея дори и днес остава по-скоро някакъв имагинерен сценарий, отколкото реална възможност.

Патриотизмът всъщност съвсем не е нещо лошо, то е едно откровено благородно чувство, стига към него да се подхожда с благородство и лична чест, а не с идеята, че трябва да покажеш нещо и околните да ти се възхитят и да ти ръкопляскат.

Но едното включва работа, мислене и активност, докато другото е лесна и показна индулгенция пред обществото.

С вперен поглед в миналото светът се движи към бъдещето

Носталгията по „славното минало“ е болестта на нашето време

С вперен поглед в миналото светът се движи към бъдещето

И в този случай лесният път е и по-предпочитан.

С него можеш да кажеш, че си патриот, да посочиш някакъв маркер – татус, снимка в народна носия, да запишеш как детето ти пее народна песен, или просто да си метнеш една тениска в бяло, зелено и червено.

Няма лошо в това да се възхищаваме на славното минало, когато България е била империя и една от силните държави в Европа, вървейки рамо до рамо с Източната Римска империя (Византия). Лошото идва, когато приемем, че това е достатъчно.

И още повече – когато учим историята като народна приказка или религиозен текст, писан от някой „червен“ клерик-историк, чиито разбирания за извори и минало се ръководят преди всичко от партията-майка.

Когато историята не се осмисля, не се учи, а се наизустява като иконостас с важни имена и дати.

Защото всичко това ни връща към началото – към идеята за бягство от безславното и тегаво настояще, на което не можем да повлияем, и хубавото, безгрижно минало. 

Уви, изглежда това е реалността за една голяма част от България.

Може би е крайно време да спрем да търсим славата в миналото и да поработим за нея сега.