Експертът Десислава Николова за Бюджет 2023: Бюджетен дефицит от 3% едновременно с ръст на доходите е трудно постижимо

Бюджетен дефицит от три процента едновременно с ръст на доходите на бюджетните служители е много трудно постижим. Така финансисти коментират подготвяната държавна сметка за втората половина на годината.

При ограниченията в бюджета е възможно увеличение на заплатите, но не във всички сектори, смятат финансовият анализатор Десислава Николова.

 

Според Николова, държавата не може да компенсира едновременно заетите във всички сектори. Разумно е това да стане най-напред там, където заплатите не са увеличавани:

 

"Трябва да се търси оптимален начин за компенсация, защото при всички случаи не могат да получат обезщетение и увеличени възнаграждения всички, колкото и да ни се иска".

 

Евентуално повече средства в Бюджета могат да се съберат с увеличаването на приходите и овладяването на корупцията. Това е възможен вариант за повече пари за ръст на доходите, казва Десислава Николова:

 

"Корупцията в икономиката, неправомерното изразходване на средства - това ни е на нас основния проблем. Пари има. Въпросът е как се разпределят те".

 

Хората обаче не са оптимисти за ръста на своите доходи, които, според тях, инфлацията продължава да изяжда.

https://frognews.bg/novini/news273640.html