Ексминистърът Шишков гледа към кметския стол на София

Бившият регионален министър Иван Шишков обмисля да се кандидатира за кмет на София. Това обяви самият той по БНТ.

Мисля в тази посока, защото в рамките на месец и половина-два, откакто не съм министър, успях да асимилирам какво се е случвало назад, не само като архитект, но и човек, занимаващ се частично с политика, къде е слабото място в управлението на градовете, аргументира се той.

Според него градовете се политизират изключително много, а промяната е започнала през 2021 година със служебните кабинети. Шишков коментира, че установеното от управлението на ГЕРБ е потресаващо, а разкритията за незаконните язовири и магистрали са отпушили интереса на обществото към строителството през годините.

"След края на служебния кабинет обаче почти спря да се говори в тази посока. Предишната предизборна кампания завърши с това, че лидерът на ГЕРБ нападна мен, а не политическите си опоненти. Това показва, че политиците си играят на политика и правенето на сглобки и коалиции не е в полза на хората".

Не съм политически обвързан и твърдя, че съм бил експертен регионален министър, заяви то и допълни - Кметът на един град трябва да милее за него и да бъде относително независим политически, за да може неговата зависимост да е от хората на града, а не от партиите.

 

От одобряването на подробния устройствен план на София през 2006 г. до днес не е отчуждено нищо в рамките на зелената система, посочи Шишков.

Южният парк е предвиден да стигне до Околовръстното шосе, но все още не е. Има предвидени доста инфраструктурни обекти - градски рингове, които се развиват бавно и мъчително. Кръстовището, на което загина Милен Цветков, е проектирано да бъде на две нива. Не можем да не развиваме града по никакъв начин и да не проектираме градски пътища, които са планиране от 80-те години, каза евентуалният кандидат за кмет на столицата.

https://offnews.bg/politika/eksministarat-shishkov-gleda-kam-kmetskia-st...