Еворпейци сме ний, ама все не до там. А можем да бъдем.

Явор Божанков

Нека си представим ден без Европа.

Мечтата на копейките се е сбъднала. Извън ЕС и НАТО сме. Националната ни валута вече е наистина лев. Той не е закачен за еврото и имаме пълен финансов суверинитет. С една бала левчета можем да си купим цял шоколад Тоблерон.

Фирмите ни плащат мита за износа си. Пътуваме с визи и чуждите туристи също си вадят виза, за да ни посетят. Роумингът в Гърция за минута разговор е една минимална заплата.

Съседна Румъния е в ЕС и вече в Шенген. Всички транспортни коридори от Черно море към Европа минават през северната ни съседка. Никой няма да говори повече за Росенец. Лукойл работят спокойно и без да плащат данъци. Руски газ блика от чешмите. Скъпо, но възрожденски.

Оперативни програми и планове за въстановяване няма. Порастналите ни деца спокойно се топлят с въглища. Докато джендърите на запад се движат с автономни електрически автомобили.

Венецианската комисия не ни троли с доклади за съдебна реформа. Санкциите по магнитски са само лош спомен.

На територията на НАТО война никога не е имало и не може да има. Тази скука ще остане в историята.

Ще получим достъп до последния автомобилен завод в Русия, който беше превърнат в дъскорезница. Дали ще купуваме дъски или китайски Москвич не е ясно. Но ще се чувстваме истински славяни, каквито не сме.

Сорос и Бил Гейтс няма да крадат лекарствата на онкоболните и да ги изнасят в чужбина.

НПО сектора най-сетне е натикан в ъгъла. Никой няма да посяга на децата, да вкарва 50 разновидности на пола и да прави 5-та тоалетна. Външната тоалетна пак ще е на мода. Кемтрейлс няма да има защото и полетите ще са кът.

Няма да ни „казват от Брюксел“ какво да правим. Няма да ни налагат глоби за замърсяване на въздуха. Ще правим с въздуха каквото си искаме.

През 2007ма година се присъединихме към най-успешният мирен проект в историята на човечеството. ЕС не е просто общ пазар, фондове и възможност за икономически растеж. ЕС е най-доброто място за живеене. Социалните системи са отлични, инфраструктурата – добра. Сигурността – на ниво. Върховенството на закона също. Има много модели и страни, които имат част от това. Но никой модел няма всичко наведнъж. Ако ние не се справяме с нещо – то вината е само и единствено в нас.

Еворпейци сме ний, ама все не до там. А можем да бъдем.