Дясната либерална партия на Рюте обяви готовност да управлява заедно с крайната десница

Дясната либерална партия на сегашния нидерландски премиер Марк Рюте обяви днес, че е готова да управлява заедно с крайната десница на Герт Вилдерс след предсрочните парламентарни избори на 22 ноември, съобщи Франс прес.

 

Отговаряйки на журналистически въпрос, министър-председателят в оставка потвърди изявленията на новия лидер на собствената си Народна партия за свобода и демокрация (НПСД), който по-рано заяви пред нидерландската новинарска агенция AНП, че няма да изключи участието си в коалиция с Партията на свободата (ПС) на Вилдерс.

 

"Да. Напълно съм съгласен", сподели лаконично Рюте, който се очаква да напусне политиката след тези избори след 13 години като ръководител на правителството.

 

"Това е добра новина", написа от своя страна Вилдерс в социалната мрежа „Екс" (бивш „Туитър").

 

Новата лидерка на НПСД, Дилан Йешилгьоз, министърка на правосъдието в оставка, беше назначена в понеделник като ръководител на партията и на листата й за изборите.

 

Самата Йешилгьоз, пристигнала в Нидерландия като дете на бежанци, е отговорна за провеждането на все по-строгата политика на НПСД по отношение на имиграционните въпроси.

 

Припомняме, че в началото на юли Рюте съобщи, че ще напусне политиката след 13 години начело на страната след следващите избори.

https://frognews.bg/novini/diasnata-liberalna-partiia-riute-obiavi-gotov...