ДС изпаднала в паника от въвеждането на частната хотелиерска дейност

Написано от Христо Христов   

 

Изглед към курортния комплекс „Златни пясъци“ край Варна, където през 1989 г., след приемането на Указ 56 за стопанската дейност, започва да прохожда частната хотелиерска дейност | Снимка: lostbulgaria.com.

 

През 1989 г., в края на тоталитарния комунистически режим, Държавна сигурност е изпаднала в паника от въвеждането на частната хотелиерска дейност същата година.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Съвместната работа с братските органи за сигурност през сезона на 1989 г. и обектите, които ще бъдат заложени в плановете за 1990 г.

При описанието на оперативната обстановка по линия на туризма, ДС подчертава, че „нов момент за тази година бе и създаването на частната хотелиерска дейност“.

Посочено е, че само на територията на Варна към онзи момент са създадени 21 семейни хотела.

„В тях отсядат индивидуални туристи със свободна програма. Този вид дейност ще се разраства и за нас като главна задача стои създаването на организация за контраразузнавателното им обезпечаване“, се посочва в документа.

От него става ясно още, че до края на комунистическия режим ДС е работила в тясно сътрудничество със съветския КГБ по линия на туризма.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt