Делян Добрев: Държавата не създава работни места

 

ГЕРБ се срещна с представители на бизнеса в Бургас

Днес кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас се срещнаха с представители на малкия и среден бизнес в Бургас в залата на хотел „Приморец“.

GERL PRIMOREZ 003

От заложените предварително 4 основни теми се акцентира върху начините за намаляване на административната тежест и осигуряване на благоприятна среда за бизнеса.

В периферията останаха възможностите за разкриване на работни места и условията за повишаване доходите на заетите лица.

На срещата присъстваха Делян Добрев-бивш министър на МИЕТ и двама бивши зам.-министри на околната среда и водите Ивелина Василева и Зорница Русинова – бивш зам.-министър на социалната политика.

От листите на ГЕРБ- Бургас присъстваха кандидат-депутатите Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова, Семир Абумелих.

Около 30-40 бизнесмена представители на малкия и среден бизнес подкрепящи ГЕРБ присъстваха на срещата. Доминираха представителите на строителния бизнес.

GERL PRIMOREZ 007

В началото на срещата Димитър Бойчев отбеляза, че само местни хора са в бургаската листа на ГЕРБ. Водачът на листата Ивелина Василева накратко посочи успехите на бургаското лоби депутати в 41 -то Народно събрание, както и завършените европроекти и изтъкна някои инфраструктурни проекти, които са били завършени, както и тези които ще се строят при евентуален техен мандат във властта.

Делян Добрев похвали бургаските депутати на ГЕРБ и посочи, че те са били най-сплотени около интересите на Бургас и дори в това си качество са превъзхождали софиянци.

Ако трябва да посочим бъдещите проекти, които ще се случат то те са спортна зала в жк Изгрев на територията на бившите казарми, четирилентовия път до Слънчев бряг, остров Св.Анастасия и енергийната ефективност на блокове и индивидуални домове.

Добрев се похвали, че осигурили „финансова“ стабилност на фона на неуспехите в Кипър и висока 30% безработица в Испания и Гърция...

Интересно, а защо там макар и „нестабилни“ имат доходи от 4-7 пъти по-високи от нашите в „успяла“ герберска България ?

Той не пропусна да отбележи, че в някои региони на страната ни безработицата е много над 20% при 2% безработица в София, само защото имало добра инфраструктура.

Г-н Добрев, за който Димитър Бойчев се пошегува, че няма бивш министър представи кратко Националната програма на ГЕРБ, която била около 200 страници и той лично бил написал икономическата част, а Бойко Борисов ги задължил всеки да подпише своите редове и да носи отговорност ...

Ако мислите , че държавата на ГЕРБ ще създава работни места СЕ ЛЪЖЕТЕ ...

Държавата не създава работни места. Създава ги бизнесът“, заяви Делян Добрев и допълни, че субсидираната заетост води до икономически спад.

Той посочи, че за разлика от другите партии, които обещавали работни места, той счита че само бизнеса може да каже колко работни места може да създаде ...

Като мярка за подпомагане на бизнеса г-н Добрев посочи намерението му да бъде разделено на части бившето МИЕТ и да се създаде отделно министерство на икономиката.

Изненадващо бе да научим, че около 800 милиона лева били дадени от ГЕРБ за инвестиране в малкия и среден бизнес ... Навярно това са обръчите от фирми на ГЕРБ, които трябва да си ги получили, защото за други нямам информация ...

Били проведени икономически форуми в САЩ, Китай, Индия, Мюнхен, Лондон, Япония с участието на по 200-300 фирми и широка рекламна кампания за инвестиране излъчвана по СNN,CBC, Euronews.

Успешният“ управленец на ГЕРБ призна, че в България има ограничен потенциал на потребление и ще трябва да се търсят външни пазари за българските стоки,, а защо е ограничен потенциалът ?!

Оказа се, че панацея за всичко в програмата на ГЕРБ за евентуален втори управленски мандат е енергийната ефективност на старите сгради в страната ?!

Хем за по-ниски сметки за ток, хем за повишаване на доходите на населението, тъй като спестените левчета от сметките за ток щели да ни позволят да купуваме повече стоки и т.н.

Интересно ми е дали г-н Добрев е чувал онази приказка, че не разходите , а липсата на доходи разбива всички сметки и всеки бизнес.

Мечтите на Плевнелиев като бивш министър за саниране стигнаха до едва 3-4 жилищни сгради в Бургас и няколко училища, но не ни напълниха джобовете, нито ни нахраниха ...

Добрев посочи, че за ГЕРБ властта не била самоцел и това проличало при протестите, когато те дали оставка ...

За едни други обаче от ГЕРБ Борисов и Цветанов нещата обаче стоят по-иначе, защото точно те планираха оставка да се спасят от отговорност и да се запазят с нови мераци за власт.

Най-интересни бяха коментарите и предложенията на изказалите се бизнесмени, които бяха конкретни в предложенията си и искаха срокове и гаранции, че това което искат може да се случи.

Предложенията на бизнесмена Кр.Димитров касаеха намаляне на бюрокрацията, на нелогични и високи глоби за забавяне на декларации и т.н.

Той простичко попита: Ще се намялят ли глупостите до средата на 2014 г.?

Делян Добрев посочи, че ще се налагат санкции върху неработещите администрации, ако примерно те не издадат разрешение за строителство в срок от 7 дни и внесената такса ще се връща на подалия искане за разрешение, ако не е спазен срока.

ГЕРБ щели да създават министерство на електронното управление с министър и т.н.

Друг бизнесмен посочи годините, които са минали от подаване на неговото искане за разрешение за строеж на спортна зала и проблемите с вътрешните правила на ЕVN и ВиК, които бавят бизнеса и му събират непосилни такси за свързване с електричество и водоснабдяване.

Председателят на Камарата на строителите Димитър Янакиев постави задочно въпроси към липсващия на срещата шеф на НАП Красимир Стефанов, който е и кандидат-депутат на ГЕРБ за адекватно и бързо връщане на ДДС, като посочи конкретен случай, в който Красимир Стефанов в качеството си на шеф на НАП не е изпълнил решение на съда да му бъде върнато ДДС за 3 млн. лева и така го е ощетил лично и той ги съди в Европейския съд в Страсбург за това .

Други бизнесмени поискаха промяна в закони и подзаконови актове поради остаряване на клаузите в тях и създаване на значителна административна тежест.

Бизнесмен сподели, че в българските банкови клонове се събират такси до 30 пъти по-големи от таксите в европейските банки.

GERL PRIMOREZ 006

Ака сте безработен бургазлия едва ли ще ви успокои цифрата споделена от г-жа Русинова, че в Бургас имало 16% увеличение на работните места ?!

Бизнесмените поискаха нов Кодекс на труда адекватен на новите реалности.

Те споделиха, че липсата на адрес в Промишлената зона в кв.Победа води до хаос в доставките и транспорта и поискаха общината да поправи тези пропуски.

Естествено кметът Николов беше „ангажиран“ да мисли и работи за бъдещето на Бургас и не присъстваше в залата, за да чуе, че бизнесът иска Бургас да стане не само най-добър град за живеене, но и най-добър за работа ...

Изненадващо балона за нови работни места т.нар. Индустриална зона, не бе дори споменат и с една дума, а там бяха обещания, кьорфишеци и т.н.

Г-н Николай Николов от Камарата на строителите отвори въпроси за т.нар. „най-ниска цена“ в търговете по обществените поръчки и поиска тази донесла толкова неудачи формулировка да бъде премахната, както и промяна в ЗОП, където да бъдат уредени правата на т. нар. подизпълнители, които в 99% от договорите не се посочват и се завличат от главния изпълнител на обществената поръчка, както е станало на магистрала „Тракия“ и американската база на полигон Ново село.

Бизнесмените посочиха и проблемите с големите търговски вериги, които ги притискат, както и за монопола на банките.

От проведената среща стана ясно, че бъдещата икономическа програма на ГЕРБ се опира най-вече на санирането и чрез него осигуряване на бизнес на строителните фирми и доставчиците на изолации, бои , дограма, слънчеви панели и т.н. , които да създадат сами нови работни места, а доходите на населението да се повишат като следствие от спестяването от високите сметки за ток ...

Това за мен си е липса на икономическа програма и стратегии ... Направи ми впечатление, че бургаските бизнесмени които присъстваха не казаха и дума за една от най-високите такси битови отпадъци в община Бургас, която е 10.5 промила, за високите такси за преместваемите обекти и рекламата, за сваляне на ДДС върху лекарствата и книгите, нищо за образованието и адекватната подготовка на кадри за техните фирми.

Присъстващите кандидат-депутати на ГЕРБ бяха коректни и не засегнаха другите партии.

Екип „Под лупа“