Да ни цакат с гориво по европейски или защо плащаме скъп дизел и бензин в унисон с държавно-частно ценообразуване и възможни злоупотреби с контрабанда в България.

 

Владислав Ножаров

НЕГЛАСНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВА – ПРОИЗВОДИТЕЛИ – ТЪРГОВЦИ

ПО ЕВРОПЕЙСКА ФОРМУЛА”

image001В период от няколко години вече, наблюдавам ежедневно и ежемесечно изнасяните данни от Европейски Енергиен Портал във връзка с ценообразуването и продажната цена на гориво – бензин и дизел на територията на ЕС. Систематично следене многократно беше обобщавано и констатирано в статии (виж „свързани теми“ в края), за разнообразни парадокси в ценообразуването за литър гориво в България. Информираността не ме прави нито познавач, нито специалист по темата, но именно през същото време се налбюдава „масово мълчание от големите експерти“ – никой от тях не се произнесе и становище отсъства! Този факт води до все по-малко изненада в потребителят, още повече когато се ползва „европейската формула“ – като претекст и извинение за генератор на разходи.

От една страна рязко се вижда колективна безотговорност в контрола на пазара, от друга „съглашение между държава-вносители-производители-търговци“ в доставката до крайния купувач.

Всичко това се чете от информацията към 25.05.2013г на ЕЕП – тук и тук.

или

събрано в следващата таблица1 :

Copy of Untitled-3

Таблица 1: ценообразуване дизел / 25.05.2013г. - източник: Европейски Енергиен Портал / Владислав Ножаров

В ценообразуването на дизел към края на месец май 2013г, България продължава да е на 8-мо място / през юли 2012 беше същото (тук) / включително и лятото на 2011(тук). (ако помните миналата 2012-та година двама министри в тв интервюта твърдяха, че страната ни трябва да бъде на първо място – тук). Вечно актуалната осма позиция си има причини, както и за повечето неща които не се случват на случаен принцип в Родината ни! Става въпрос за пари и то много пари, но става въпрос за власт и контрол! В случая причината е колоната „марж/възможност за мин. печалба“, която е 0,295 евро цента. За справка (тук) 6 от общо 27 държави от ЕС имат заложен по-висок марж:

Испания : € 0.302

Белгия : € 0.303

Холандия : € 0.310

Франция : € 0.313

Малта : € 0.323

Португалия : € 0.339

Оставяйки детайла с марж-а на страни, базисната цена с включен АКЦИЗ, но БЕЗ ДДС в България е:

€ 1,108 или 2.18лв.

На пръв поглед това навярно е разумно според определящите как да работи „европейската формула„, но при по-внимателен прочит на таблицата (тук) се установява, че 7 държави от Европейския съюз имат по-ниска цена на дизел без ДДС. А именно таблица 1а :

image022

Таблица 1а: ценообразуване без ддс на дизел / 25.05.2013г. - източник: Европейски Енергиен Портал / Владислав Ножаров

От гореизложеното в таблици и официална информация на Европейския Енергиен Портал се разбира по-лесно как работи така наречена „европейската формула за цакане на българи„. Формулировката е с това име в кавички, защото се използва ЕС като повод за извинение, за ценообразуването и високи цени в България – винаги друг е виновен и отговорност не се търси! Но по-важното е как работи формулата:

Към края на месец май т.г България е на 8-то място след Австрия. За месец март по прогнозни данни на НСИ (тук) са доставени 108хил. тона дизел на вътрешния пазар или 108 000 000 млн. литра дизел.

Разликата между 8-то място (1,108EUR) и 3-то място Люксенбург (1.052EUR) е: 0,056 евро цента или 0,10941448лева.

Тези почти 11 стотинки разлика носят 11 816 753,84 лева „нерегламентиран“ приход. ( 0,10941448лева Х 108 000 000 литра дизел = 11 816 763,84 лева) . *нерагламентиран, защото не защитава националния интерес и суверенитет на държавата Р. България. Справедливост няма. Отсъстват зададени разумни параметри между доходи и разходи за стоки от първа необходимост. Остават основно задълженията които имаме като граждани към държавата. А именно да плащаме, плащаме…плащаме. Когато не сме трудоспособни – кучета ни яли!

Отбелязвам, че при това изчисление не е взета цената нито на първата, нито на втората страна, а третата с най-добра такава. Ако се направи сметка по формулата – сумата значително нараства – като надскача 17,32млн. лева! Пари от доставки на дизел за вътрешния пазар за един пълен календарен зимен месец! Както знаем потребление скача през летния период…

Риторичен въпрос е кой позволява, кой си затваря очите, кой маже филията с мед и кой плаща сметката?

- отговарям за частта със сметката: плащате вие, плащам и аз!

image022Сега идва момента да разясня за „съглашението между държава-вносители-производители-търговци„. От една страна никой от тях няма изгода колоната „марж“ да се намали – логично ще падне мотивацията да се работи за печалба, а от друга страна и приходите за държавата като събрано ддс – ще спаднат. (пример: ако с две стотинки се промени отрицателно разликата на ДДС, това ще доведе отново до 7 или 8цифрена сума в зависимост от месечното потребление на гориво, която не ще влиза в държавната хазна или може би след поредица от „злоупотребяващи дововорени врътки“ в нечии офшорен джоб.)

image003Ето защо и при отсъствието на информираност в обеществото и най-вече на преките консуматори и потребители на петролното гориво, ни сполита здравото цакане „по европейски„. За период от една календарна година по тази регламентирана и НЕнарушаваща закона схема , група от хора отчитат дивиденти между 180-230млн. лв. в зависимост от потреблението в България. И тъй като държавата изпитва сериозни затруднения в събирането на данъци, няма никакъв интерес да падне цената на дизел и бензин, защото респективно ще се намали и събираемото ДДС – а НАП в основния сектор на горивната част има високи очаквания за събираемост. Друг въпрос е, че контрабандата на гориво цака не само ДДС-то, но и акциза. Ето и една куха схема:

Бай Асен – овчаря е горд собственик на 100глави добитък. По цял ден обикаля сред природата с животинките. Междувременно е упълномощил Манго-Джери да извършва внос – износ на гориво. Джери също като байчо е добър човек и има нужда да изкара някакви пари. Все пак и той е на заплата. Та какво прави – един начин е да хване цистерната и пред митница се твърди, че посоката е…Македония. Разбира се, возилото не стига до там. Заявява се извършването на износ, но не пресича границата на страната и връща стоката на местния пазар.

image010Вторият начин е, когато шофьорът заявява много по-голямо от реалното гориво, което пренася. Това става с помощта на двойни фактури и е най-честият случай, когато контрабандата става между страни-членки на Европейския съюз въпреки, че има уж някаква форма на контрол.

Още един, трети способ е, шофьорите на цистерни и фирмата на овчаря бай Асен, да декларират износа на някакъв друг продукт в течно състояние, който често е дори и вода, докато в действителност пренасят горива. В страната – вносител обаче се декларира реалния товар. Това фиктивно изтичане на горива е много удобно за трафикантите в съседните на Гърция страни. Важи особено за Турция, където заради резкия скок на развитие и високото облагане с данъци също се пренасят огромни количества контрабандно гориво и търсенето на фактури е много голямо. То е удобно и за български контрабандисти, които събират големи количества горива и след това искат да се „отърват” от тях в случаите, когато някой „вътрешен” от системата, им подсказва, че ще бъдат подложени на проверка. Така водата се преобразява по вълшебен начин и се изнася в Турция като бензин.

image011Нявярно сметката от този високо-доходен бизнес възлиза на няколко стотин милиона лева годишно, възможно е и при наличието на „консесионно-частни крайбрежни портове“ да се вдига числото и над милярд лева за година с помощта на „малките“ кораби, побиращи адски много гориво.

Не очаквайте, че така случайно, за доброто на нас и България скача износът на горива с 25 на сто през 2012г / Продажбите в чужбина са за 6,2 млрд. лв.:

„Износът на горива и масла е нараснал с близо една четвърт през миналата година. Това отчита националната статистика за периода януари-ноември 2012 г. Според данните на НСИ експортът в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ е достигнал близо 6,2 милиарда лева, което е увеличение от 23,9 на сто спрямо същия период на предходната 2011 г. Повишението на изнесените стоки идва от ръст на експорта както за членките на Европейския съюз, така и за страните извън рамките на Общността.Така за първите 11 месеца на миналата година в посока ЕС са пласирани горива за над 1,4 млрд. лева. Увеличението по тази дестинация е 24,2%, или 276 млн. лв., след като за същия период на 2011 г. изнесените продукти от този сектор са на стойност 1,14 млрд. лв. Експортът на горива и масла за т. нар. трети страни (извън ЕС) също показва значителен ръст. В месеците от януари до ноември миналата година за външните пазари саизнесени горива и масла за 4,7 млрд. лв.което е ръст от 23,8% на годишна база. За същия период на 2011 г. в трети страни са продадени горива за 3,8 млрд. лв., или с над 900 млн. лв. по-малко от миналата година.Така общият износ на горива и масла от България за ЕС и трети страни се е увеличил с почти 1,2 млрд. лв.„

image004И така един ден, когато петролната мафия удари греда с нечие правителство и чадъра временно падне, Манго-Джери и Бай Асен ще разберат ако имат възможността да проумеят, какви „чудеса и подвизи са извършвали“ като отговорни лица за контакт в разнообразните контрабандни схеми.

А всички ние – останалите от обществото трябва да вникнем в един дребен, но значителен детайл:

Всяка форма на злоупотреба, контрабанда, ддс схема, източване на ресурси в това число и природни богатства, води до директно ощетяване нас българските поданици. Заедно и колективно плащаме за всяко престъпление на политици и мафиотите. Може да сме ощетени и с 1стотинка, но разпределено на българската популация към 31.12.2012г – 7 282 041 души (данни-тук) това прави повече от 728хил. лева сметка… А после несъстоятелни твърдения, че в България нямало благотворителност. Обществото ни е екслузивен донор на разнообразен набор от шарлатани и спекуланти. Най-малкото когато виждате по улицата „мечтан лъскав автомобил„, не само мислете, но и знайте, че сте допринесли с финанси за закупуване от собственика му.

Щрак – EASY MONEY :)

…с едно заприходяване!

http://www.nozharov.com