Гешев е пътувал без семейството си по време на взрива, каза Демерджиев

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам в бронирания автомобил, когато в близост до колата му е станал взрив на 1 май. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента в петък.

Досега властите не казваха дали семейството на Гешев е било в автомобила, когато взривно устройство избухна в близост до бронирания джип, с който е пътувал той в района на Самоков. Няма пострадали след взрива.

В деня на случилото се главният прокурор каза пред сайта "Епицентър", че децата му са се изплашили много. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази съчувствие към семейството на Гешев.

„В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана (НСО)“, каза Демерджиев.

По думите му кортежът на главния прокурор се е движил по обичаен за него маршрут, по който е минавал многократно. Според вътрешния министър щетите по бронираната кола са незначителни и се изразяват в дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него.

"Автомобилът на главния прокурор е по-добре защитен, отколкото този, в който пътува президентът", каза още Демреджиев.

Той добави, че няма достатъчно информация за израелския експерт, който е присъствал на местопроизшествието. Чужденецът е пристигнал в България малко по-рано същия ден и е бил заведен на мястото от следователите.

На 2 май, ден след взрива, заместникът на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов каза, че прокуратурата е потърсила неофициално съдействие от експерт по взривове от Израел, който е потвърдил, че срещу Гешев е извършен опит за покушение. Тогава Сарафов не каза в какво се е изразявало участието му.

В четвъртък Сарафов съобщи, че прокуратурата води разговори с Европол за подпомагане на разследването на взрива- https://www.svobodnaevropa.bg/a/32397253.html