Владимир Кисьов: Някои политици не желаят страната ни да влезе в Шенген, за да изпълняват пропутинските си наклонности

Не може бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев и президентът Румен Радев да говорят срещу държавата си.

Това заяви пред БНР Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи.

"Трябва да си зададем въпроса как е възможно да имаме президент, който да говори срещу държавата си, нападайки повечето партии в момента и говорейки срещу правителството. Такова нещо не познава историята на Европа", изтъкна още той и добави:

"Доскорошният министър на вътрешните работи Демерджиев очаквал, че ще има още убити, 4-5 души. Как може човек, който е заемал държавна длъжност и е бил министър на вътрешните работи, да пуска такива информации. ... Всички трябва да се обединим и да показваме положителните неща, които се случват, и това, което се прави".

"Трябваше да се говори ежедневно за това, за ползите от приемането на страната ни в Шенгенското пространство. Трябва да се споменава какво се случва в другите страни. 

 

Положението в България не е по-зле, отколкото в другите държави. По отношение на Щенген нямаме слабо звено, доколкото същите слаби звена ги има и в другите държави. С мигрантския поток можем да се справим само с общите усилия на ЕС, защото ние сме външна граница на Евросъюза".

 

Владимир Кисьов допусна, че "някои политически сили не желаят страната ни да влезе в Шенген, за да изпълняват своите пропутински наклонности", но добави:

 

"Силно се надявам България и Румъния да влязат в Шенген до края на годината. Ако искаме да има обединение на цяла Европа в постигане на целта спиране на войната на Русия в Украйна, трябва и европейската политика да бъде всички страни членки да получават заслуженото".

https://frognews.bg/novini/vladimir-kisjov-niakoi-polititsi-jelaiat-stra...