Вестниците в понеделник

 

*Здравноосигурени българи ще могат да получават планови, напълно ординерни медицински грижи в страни от съюза, а касата ще поема част от цената им, е водещата новина за „Сега”. Причината е, че от 2013 г. влиза в сила нова директива на Евросъюза, която задължава страните членки да осигурят по-добър достъп до лечение на гражданите си. Лошата новина е, че най-вероятно НЗОК ще плаща цената за лечение само до нивото, което поема и у нас, т.е. огромна част от разходите ще си останат за сметка на пациента. По-облекченият режим ще влезе в сила в края на следващата година. В момента здравната каса поема разходите за два вида лечение в държави от ЕС - спешна и неотложна помощ, и за услуги, които не могат да се осигурят у нас поради липса на техника или специалисти. Тези права се запазват и за в бъдеще. Касата освен това поема лечението само на осигурени у нас граждани и само ако то е от пакета, който се покрива и у нас. Това условие ще се запази и за в бъдеще, обясниха от касата.

Вест

 

 

 

*„Два пъти говорих с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, включително и на конференцията във Виена. И имам уверението, че проектът „Южен поток” се подкрепя от Европа. „Набуко” пък е приоритетен, защото дава друг алтернативен източник на газ – Азeрбайджан. Той ще стартира с първа копка на 10 януари на територията на България. Това е всъщност интерконекторната връзка с Турция”, казва в интервю за „Стандарт” премиерът Бойко Борисов. Той съобщава, че руският президент му се обадил, за да го информира, че няма да може да присъства на подписването на 9 ноември на договора за „Южен поток”. „Обади ми се на мобилния телефон, докато бях в Албания. Отлага няколко посещения, не само това в България. Поздрави ме за това, че действаме много активно и щом има възможност, в рамките на тази година, ще дойде. Лично ми се обади, да ми го каже. В разговора спомена вътрешни проблеми, което значи, че си има работа в страната. А неговото идване не касае подписването на „Южен поток”, защото по този проект, всичко е изяснено. Сърбия и Унгария вече са подписали”, казва Борисов.

 

 

*За девет месеца българските вложители в банките са изкарали сериозните 1,02 млрд. лв. от спестяванията си. Такава е сумата на лихвите, които трезорите са платили по депозитите и сметките на населението според данните на БНБ към 30 септември, съобщава „Труд”. Ако тенденцията се запази, до края на годината общата печалба от лихви вероятно ще надхвърли 1,3 млрд. лв. За сравнение, през цялата 2011 г. банките платиха на вложителите 1,24 млрд. лв. Управляващите смятат да обложат лихвения доход с 10% данък от 1 януари. От него ще бъдат изключени спестовните и разплащателните сметки, в резултат на което данъкът ще се стовари само върху срочните депозити, сочат последните предложения на депутати от ГЕРБ. Така не е ясно колко пари реално ще влязат в хазната от новия налог догодина. Първоначалните прогнози за 120-130 млн. лв. вероятно ще бъдат сериозно редуцирани, допълва вестникът.

 

 

*Скандалните поръчки за храни за бедните ще стигнат до Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ, информира „Сега”. ДСБ вчера обяви, че ще сезира еврослужбата за борба с измамите, защото търговете за благотворителни цели у нас се превръщат в гигантска хранилка за корупция. От синята партия подготвят подробно досие за участието на Георги Цанков и неговата фирма „Фантастика 95" в редица обществени поръчки, което изпратят до ОЛАФ, прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията. Става дума за СБ Радан Кънев става въпрос за траен корупционен скандал, който съществува от времето на Тройната коалиция и който е доразвит от сегашното ръководство на агроминистерството и ДФ „Земеделие", обясни Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ. "Аферата с червивия боб е само върхът на айсберга", твърди съпартиецът му Атанас Атанасов.

 

 

*Избраната за конституционен съдия Венета Марковска се кани да обясни в писмо до шефа на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу, че не е нарушила закона. Това съобщи самата тя пред радио К2, пише „Труд”. В петък писмо в защита на Марковска до Барозу изпрати шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ). Дни преди да положи клетва, Марковска промени версията си по едно от твърденията в сигнала срещу нея, довел до остра реакция на говорителя на ЕК Оливие Байи. Става дума за случай отпреди няколко години, когато при спиране за проверка на пътя познатият Георги Георгиев е размахал служебната карта на Марковска. Според сигнала униформените са уволнени, след като Марковска се е срещнала със зам.-шеф на МВР. В четвъртък съдийката заяви, че не се е срещала със зам.-министър по този повод. Тогава тя обясни, че на празненство на познати изтървала чантичката си и Георгиев е трябвало да я донесе. Два дни по-късно обаче заместникът на Цветан Цветанов Веселин Вучков каза, че среща е имало и тя е била за инцидента. Няколко часа след това Марковска също каза, че среща е имало.

 

 

*Лидерът на ДПС Ахмед Доган възрази срещу официалната интерпретация на българската историческа наука на Балканската война и се оплака от предизборно сатанизиране на ДПС, четем в „Сега”. Той заяви вчера в Кърджали, където бе на отчетно-изборна конференция на партията си, че Балканската война може да бъде разглеждана като форма на етническо прочистване и възродителен процес. Доган каза това по повод отказа на местните общински съветници от ДПС да подкрепят даването на почетно гражданство на ген. Васил Делов, който е освободил Кърджали по време на войната. Той смята, че поставянето на въпроса за Делов "ерозира самата държава". Доган призова "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени". Според него Балканската война е война не само на победители и победени, "а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителен процес".

 

 

 

*„Да се създаде избирателен район „чужбина”, предлагат експерти. През уикенда в курорта Боровец се проведе първата Национална конференция по изборни системи. На нея видни политолози, социолози и математици обсъждаха изборните правила, по които ще се гласува за парламент догодина”, разказва „Новинар”. Според специалистите с въвеждането на изборен район „Чужбина” ще се отчетат всички гласове на българите зад граница и те реално ще могат да излъчват свои представители в Народното събрание. При последния парламентарен вот българите зад граница гласуваха само за партийна листа, но не и за мажоритарен кандидат. Предлага се също избирателните райони да се окрупнят. Така те трябва да станат 20. Експертите изчислиха, че за купуване на гласове на едни избори у нас се харчат около 16 млн. лева.

 

 

*Шефът ще пести данъци, ако наема безработни младежи. Тази идея иска да въведе със законова промяна социалният министър Тотю Младенов, отбелязва „Стандарт”. Според нея фирмите ще намаляват финансовите си резултати преди облагане с разходите за заплати и осигуровки на назначени служители на възраст до 29 години. Договорът с тях обаче трябва да е поне за една година. Другото условие е младежите да са регистрирани в бюрата по труда най-малко от 4 месеца. Промяната трябва да залегне в готвените поправки на Закона за корпоративното подоходно облагане. В момента младежката безработица у нас е над 30%, което е с 10 на сто над средната за Евросъюза.

 

 

*49% от работещите българи заявяват, че биха работили втора работа. Данните са от последното национално-представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл” проведено по поръчка на „Класа”. Ниските доходи и ниското заплащане на труда са основните проблеми и поводи за недоволство сред българите не само от началото на икономическата криза насам, а и много преди нея. Голяма част от българите признават, че изпитват затруднения с плащането на месечните сметки и обичайните разходи. В този смисъл, намирането на втора заетост е възможна алтернатива за справяне със семейния бюджет. Понастоящем 46% от пълнолетните българи са работещи на пълен работен ден, а 4% са заети на частична заетост. Над две трети (68%) от работещите са заети в частния сектор.

 

 по kafene.net