Вестниците в петък

Критериите в методиката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по която тя ще плаща медицинските изделия т.г., водят до геноцид спрямо българина. Това написаха пациентски организации, болници и дистрибутори в писмо до управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков с копие до премиера Бойко Борисов и здравната министърка Десислава Атанасова, информира „Труд“. „Не са посочени никакви специфични изисквания към медицинските изделия, групите са твърде общи, без никаква конкретика и параметри. Поставени са под общ знаменател много взаимно незаменяеми продукти с абсолютно различни индикации“, категорични са експертите. Според тях критерият „най-ниска цена“ не може да е определящ, а трябва да се разглежда в съотношение с показателя „полза“. В противен случай масово щели да се накупят китайски изделия, защото са евтини. „А всеки компромис с качеството води до увеличена загуба на работоспособност, трайна инвалидизация и смъртност“, се посочва в писмото.

Под натиска на родителските протести ГЕРБ най-после реши да премахне задължителното предучилищно обучение, съобщава "Сега". Всички деца на възраст от 4 до 6 години ще могат да се обучават вкъщи или почасово. Но държавата си запазва правото да контролира родителския избор. Ако семейството избере детето да не ходи на детска градина, трябва да го обяви в районното детско заведение или в общината. Тази регистрация ще се подновява всяка година, а социалните служби ще следят родителите дали осигуряват необходимите грижи. Родителите, дори и да са съвестни данъкоплатци, няма да получават финансиране от държавата за извършваната дейност, както например е предвидено за частните детски градини от 2016 г. Ако родителите не се регистрират, подлежат на глоба от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв.

Висшият съдебен съвет (ВСС) свали от зам.-шефския пост в апелативната спецпрокуратура неуспялата кандидатка за Конституционния съд Галя Гугушева, научаваме от „Труд“. Макар да решиха, че няма данни, които да обосноват срещу прокурорката да започне дисциплинарна проверка, кадровиците решиха, че е по-добре тя да не е началник, а само редови обвинител. Минути преди да понижат Гугушева, членовете на ВСС одобриха издигането на шефа й Борислав Сарафов за зам. главен прокурор. Заедно с него за заместник на Сотир Цацаров беше назначена и апелативната обвинителка от Пловдив Пенка Богданова. Другите двама, предложени за зам.-шефове на обвинението, обаче ще трябва да почакат да им бъде направена оценка от ВСС. Окръжната прокурорка на Шумен Ася Петрова и висшият обвинител Камен Михов скоро не са участвали в конкурси и нямат задължителната за ръст в кариерата атестация.

Българският външен министър Николай Младенов направи вчера изненадваща визита в Израел, пише „24 часа“. Първият ни дипломат дал информация на лидерите на страната как върви разследването на атентата срещу израелските туристи край Бургас м.г., предаде Ройтерс. Според изданието Младенов се е срещнал с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес и е обсъждал атентата. По същото време вътрешният министър Цветан Цветанов предостави актуална информация за разследването на европейските си колеги в Дъблин, съобщи МВР.

168 часа“ посочва, че шиитската проиранска партия „Хисбулла“ категорично не стои зад организацията и изпълнението на терористичния атентат на летището в Сарафово, при който загинаха шестима невинни и самият атентатор. За това сочат всички събрани до момента улики и доказателства по случая, включително разкритата самоличност на двама от общо тримата терористи, замесени в кървавия инцидент. Екипът от служители на ДАНС, ГДБОП и различни служби във вътрешното министерство е установил изцяло какво са правили тримата чужденци по време на престоя си у нас. Единият от заподозрените, чието име се пази в тайна, за да не се пречи на разследването, е засичан преди години от партньорски спецслужби като близък до известна терористична организация, която обаче не е „Хисбулла“. Името се пази в тайна от разследването, но според информация на вестника става въпрос за крило на „Ал Кайда“.

Ромите от пловдивския квартал Столипиново са окупирали Дортмуд, а мургавите им събратя от Лом превземат град Кобленц в Югозападна Германия. Това се посочва в доклад на статистическата служба във Федералната република, цитиран от „Телеграф“. Той отчита огромен ръст на българските граждани, предимно от ромски произход, заселили се в Германия. Между 2007 и 2011 г. те са се увеличили с 400%.

55,6% от българите живеят в материални лишения и по този показател България е на първо място в ЕС, оставяйки зад себе си Румъния с 49,2% и Латвия с 46,1%, пише „Преса“. Общо 7,5% от гражданите на 27-те държави членки на ЕС живеят в материални лишения. Най-нисък е процентът им в Люксембург, Холандия и скандинавските страни - под 10%. Над 30% от населението на България живее в остри материални лишения, както и 20% от населението на Унгария и Латвия. Само 0,5% от жителите на Люксембург, 3% от жителите на Швеция и 3% или по-малко от жителите на останалите скандинавски страни и Холандия са живели в остри материални лишения през 2010 г. Процентът на хората, живеещи в остри материални лишения, е останал непроменен в периода между 2009 и 2010 г., като той е нараснал в балтийските страни, във Великобритания, Унгария и Малта и е намалял в България с 6,9% и в Румъния с 1,2%. Между 2010 и 2011 г. най-голямо увеличение на материално лишените хора е регистрирано в България - 8,6%, а най-голямо е намалението в Румъния - 1,6%.

Кристалина Георгиева обяви, че не иска втори 5-годишен мандат като еврокомисар, но и че не е решила какво ще прави, след като сегашният изтече, информира „Труд“. „Засега нямам амбицията, желанието да оставам за втори мандат“, заявила тя. „Такива решения се вземат правилно, когато има информация кой ще бъде следващият президент на Еврокомисията, какво иска България, на какво може да се надява България, какви са моите сравнителни предимства, какъв може да бъде друг алтернативен кандидат", обяснила Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ, международното сътрудничество и отговора на кризи. По думите й много е рано да се говори за това каква ще бъде следващата комисия - има повече от година и половина до това време.

Пълна забрана на строителството върху дюни на 2 км от морския бряг предвиждат промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които предложи регионалният министър Лиляна Павлова, е водещата новина за „Монитор“. Сега разпоредбите позволявали тълкувание, според което не може да се строи върху природните образувания, които се намират само в зона А, т. е. на 100 метра от морския бряг.

Затворите у нас ще отварят хипермаркети, от които пандизчиите ще могат да си набавят всичко необходимо, за да си готвят сами в килиите, твърди „Телеграф“. Единствената разлика с магазините във външния свят е, че зад решетките няма да може да се пазарува кеш, а затворниците ще разполагат с карти, в които всеки ще има определен паричен лимит.

Във Видин броят на избирателите, включени в списъците за референдума за АЕЦ "Белене" на 27 февруари, се оказва повече от жителите на общината, казва депутатът от Коалиция за България Михаил Миков пред „Дума“. „По данни на НСИ за 2011. в крайдунавския град те са били 63 257. Като извадим броя на тези, които са под 18 години, се получават 52 712 души, които имат право на глас. На президентския вот през 2011 г. по избирателни списъци те са били 64 564, а на местните избори - 62 967. Сега в списъците за референдум те са набъбнали до 66 230 души. Или в тях вече има с 2086 повече избиратели в сравнение с президентския вот“, пресметна Миков. По думите му увеличението е най-голямо в избирателните секции, в които ГЕРБ е получил най-много гласове през 2011 г. Особено фрапиращ е случаят със 79 секция, където в изборните списъци за президент са вписани 308 души, а за референдума броят им вече е 936.

Група от 26 българи е блокирана на летището в Мюнхен, научаваме от „24 часа“. По информация на bTV тази сутрин сънародниците ни трябвало да отпътуват за Виена. В Германия те посетили строителен панаир в Германия. Заради лошото време в австрийската столица обаче, полетът е бил отлаган няколко пъти, разказал един от потърпевшите в ситуацията - Румен Иванов. По думите му около 20 часа днес българите са превозени до самолет, с който е трябвало да излетят до Виена, но полетът отново е бил отложен. Сънародниците ни се качили на самолета, но след отлагането на полета те отказали да напуснат машината. Причината - липса на информация за това къде те ще прекарат нощта. Малко след 21,30 българско време в опит да разреши критичната ситуация се е намеси и местната полиция.

100 български инженери ще разработват иновациите на една от най-големите компании за климатици за автомобили - германската Behr-Hella Thermocontrol, съобщава „Стандарт“. Компанията избра преди няколко месеца България не само за производството на своята продукция. Тя ще разкрие у нас и развойно звено за нови технологични разработки. „Това прави инвестицията изключително ценна, защото така български висококвалифицирани специалисти ще се занимават с висшия пилотаж в проектирането“, коментираха от Българската агенция за инвестиции.

По каfene.net