България и Румъния обсъждат обща стратегия за Шенген

Образователни проекти с Молдова договори премиерът Николай Денков с президента-домакин Мая Санду

Обща стратегия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство обсъдиха министър-председателите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку. И за двамата държавници задачата е приоритетна.

Те се срещнаха в Атина по време на еднодневното работно посещение на Денков и обсъдиха предстоящи съвместни действия.

Акад. Денков сподели два от основните аргументи на нашата страна в полза на членството в Шенген: премахването на границите между България и Гърция и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз – между България и Турция. Освен това ще изчезнат опашките от автомобили на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което значително ще намали въглеродните емисии.

Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube.

В Атина премиерът ни се среща и с президента на Република Молдова Мая Санду. С нея договориха засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и култура и съвместни образователни проекти между университети от двете страни. Първото би послужило на българската общност в Тараклия. Изпълнението на намеренията на българската страна би помогнало на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени.

 

Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, сподели г-жа Санду. Криминални групи, управлявани от Руската федерация, дори купуват гласове на изборите. Това тревожи правителството в Кишинев, което е силно загрижено и за ситуацията в Украйна.

Молдова работи активно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за членство в общността. Премиерът акад. Денков декларира пълна подкрепа за политиката на молдовския кабинет от страна на ЕС и в частност на България. Той предложи съвместни проекти с Русенския университет в технологичните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в сферата на хуманитарните дисциплини, например в европеистиката. „Това ще даде европейско образование и европейска перспектива на младите хора в Тараклия“, каза министър-председателят.

https://offnews.bg/politika/balgaria-i-rumania-obsazhdat-obshta-strategi...