Бойко може да е "Буда", но ние не сме будали

Бурното минало на Борисов нито е тайна, нито е изненада, нито ще има съдебни последици. По-страшно е признанието, че премиерът може да нареди на службите да изфабрикуват досие за всеки. И те ще го послушат

budaколаж:Владимир Дойчинов

Парадоксално, но факт - изпеченият полицай Бойко Борисов на два пъти пада в класически ченгеджийски капан. И в двата случая успява така да се оплете в собствените си обяснения, че да потвърди всички подозрения за порочните практики на управление и на държавата като цяло, и на спецслужбите в частност.

Най-напред в медиите изтекоха записи на негови телефонни разговори, с които се спира проверка за контрабанда в една фабрика, ходатайства се за Мишо Бирата и се урежда назначението на митничар на работа на летището. При това информацията бе придобита със законно разрешени специални разузнавателни средства по разработка. Борисов първо обяви записа за манипулиран, после си призна, а накрая се опита да представи действията си като възстановяване на справедливостта и законността. Прокуратурата месеци наред не можеше да намери кой да направи експертиза на записите, а после отказа да образува разследване за търговия с влияние или злоупотреба със служебното положение.

Второто пропукване в мита за комплексно надареното ченге, което контролира всичко, стана през последните седмици, откакто сайтът "Биволъ" започна да вади документи от службите за Бойко Борисов. Реакцията на премиера бе идентична - първо обяви документите за "глупости", после даде невнятни обяснения, накрая млъкна, изчаквайки да види с какво още разполага "врагът".

Документите, които публикува "Биволъ", са интересни не само от гледна точка на битието на Бойко Борисов, което отдавна за никого не е тайна, но и от гледна точка на това

как работят спецслужбите в България - кого вербуват и кого разработват,

каква е съдбата на вербовчиците, след като напуснат службите, и какво се случва със събраната от тях информация.

Първият документ е от края на 1996 г. От него се вижда, че е имало предложение за вербовка и за привличане на Бойко Методиев Борисов за информатор на тогавашната ЦСБОП, чийто аналог и приемник сега е ГДБОП. В двете служби кадрите са едни и същи, много от тях са хора от обкръжението на Борисов или поне са издигани от него през последните години на различни постове - в ДАНС, в МС, в общината, в БОРКОР...

МВР не оспори достоверността на документа, но услужливо обясни, че Борисов никога не се е съгласявал да е информатор и сътрудник на ЦСБОП. Имало предложение за вербовка, но тя не се осъществила и след 2 години лицето било свалено от отчет. Така и не стана ясно обаче защо в предложението е записано, че Борисов има качества за по-висок клас секретен сътрудник. И не се ли пише подобно нещо само "ако се вдига нивото"?

Още преди да е заглъхнал скандалът, "Биволъ" пусна втори документ - от 12.02.1997 г. Според него Бойко Методиев Борисов вече е станал обект на Дело за оперативно наблюдение (ДОН). Делото е под номер 0996 и е с псевдоним "Буда". Обосновката на делото е "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

МВР и премиерът не оспориха автентичността на този документ, но здраво се оплетоха в обясненията какво означава той. Според тях ДОН вероятно било пуснато заради взрива на джипа на Цветелина Бориславова, с която Борисов тогава живее. Борисов допусна и че е възможно причината да е, че той е охранявал Симеон Сакскобругготски. И двата аргумента се разминават сериозно с фактите. Взривът на джипа е месец по-късно (в края на март 1997 г.), а царят се установява трайно в България едва 5 години по-късно.

"На помощ" дойде и вербовчикът на Борисов

главен секретар на ДАНС. Той заяви, че с опита за вербовка се целяло да се предотврати евентуален атентат срещу охранявания от "Ипон" Тодор Живков.

Твърденията на Борисов и на Младенов, че интересът на антимафиотите и бил по линия на контратероризма, бързо бяха опровергани от последния засега документ, пуснат от "Биволъ" - за мероприятията за осъществяване на оперативното наблюдение на обекта Бойко Методиев Борисов. Мероприятията са вкарани в план, който е грифиран със "Строго секретно", също като предложението за откриване на делото. Планът е с дата 18.02.1997. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев и Иван Йовчев. И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24.02.1997 г.

В плана е разписано използването на всякакви средства за събиране на информация - оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия. Предвидено е за Борисов да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та, да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние. Прави впечатление, че като цел на мероприятията е посочено определянето на "приоритетната престъпна ориентация" на обекта. Допуснато е, че при наличие на данни за престъпни действия той дори да бъде "реализиран" - разбирай арестуван. Следва подробно описание на необходимите методи, които да се използват, негласните средства за събиране на информация, указания кога какво да се направи.

И тук стигаме до най-важното в случая -

как службите могат да изфабрикуват досие

за всеки, включително и незначителния през 1996 г. шеф на охранителна фирма. Само за един месец ЦСБОП първо се опитва да привлече като секретен сътрудник Борисов, после го разработва с целия си арсенал като криминален бос. Борисов бе шокиращо откровен пред журналисти в това отношение: "Ако искам, това, което са направили (досието "Буда" - б.р.), мога да ви го спретна на всички. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти. На другия ден или когато дойдат след един месец при теб и те питат - ти искаш ли да си агент и ти кажеш - не, те го свалят на отчет".

Това поведение показва едно - че премиерът и неговите приближени

не знаят с какво още разполагат хората, които подават документите

към медиите. Борисов обаче отлично знае кой стои зад акцията и го назова още в първото си ядосано изявление - кръгът "Банкя", който бил кръгът на бившите ченгета. Любопитното е, че точно този кръг го лансира за главен секретар на МВР преди години. Борисов отлично знае и как службите могат да контролират или компрометират един човек. Знаят го и хората, които ръководят службите в момента. Затова опитите им да увъртат и да дадат някакви обяснения, които по-късно да не бъдат лесно опровергани, са просто нелепи и смешни - и като словоред, и като логика.

Настоящият шеф на ГДБОП Станимир Флоров например първо обяви, че оперативното наблюдение над Борисов можело да е заради взрива срещу Бориславова. "Значи второто дело, според мен, е дело, което е заведено за оперативно наблюдение, тъй като, когато има едно такова престъпление, направленията на работите, насоките и версиите, които се издигат, са и в насока на хората, които са в близкото обкръжение", заяви той. После обаче рязко смени версията, като заяви, че Борисов може да е наблюдаван, ако някой е смятал, че взривът е бил не за Бориславова, а за Борисов. Накрая обяви, че цялата работа била вътрешна за службата и проблемът бил как документите са изтекли в публичното пространство. И призна, че т.нар. досие "Буда" можело да е просто отчитане на дейност.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък сам си вкара автогол още в самото начало, като обяви, че срокът за класифициране на досието "Буда" е изтекъл и ако позволял Борисов, то нямало проблем да се разгласи. Премиерът веднага даде разрешение. Така в публичното пространство бяха размахани два листа, но и от тях се появи смущаващо обстоятелство - стана ясно, че предложение за вербовка и сваляне от отчет две години по-късно е не заради отказ, а "заради липса на среда".

След първоначалната паника Борисов млъкна, а

Флоров и Цветанов заеха позата на щрауса

- нищо не са видели, нищо не знаят, предшествениците им са ровили из досието, може нещо да са вадили, може да са слагали... По повод на последните документи, публикувани в "Биволъ", вчера например вътрешният министър заяви: "Не мога да коментирам нещо, което не съм го видял. Разбира се, че това, което колегите ще направят, е да видят действително дали подобен материал, видно е, че той е архивен... дали съществува. Защото, пак повтарям - оттук нататък ние ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин, може би, не кореспондират с действителността. Няма, може би, такива материали, които да се намират в МВР, но съвсем нормално е, и съвсем разбираемо, че те могат да бъдат фалшифицирани, могат да бъдат пускани в публичното пространство чрез определени методи".

Цялата тази логорея само потвърждава най-смущаващия факт в историята - ако един премиер може да разпорежда на службите какво да правят и какво не, ако може да ги накара безпроблемно да фабрикуват документи и досиета, то наистина демокрацията в България има сериозен проблем. И никой не е застрахован, че за него няма да бъдат "произведени" документи за сътрудничество, за вербовка, за оперативно наблюдение и т.н. Това пък поставя и въпроса за достоверността на досиетата изобщо и за работата на службите. Публична тайна е, че журналистите и по-значимите бизнесмени и политици са в тяхното постоянно полезрение, без да има законова причина за това. Че се правят "досиета" от изрезки от вестници. Че масово се използват СРС-та. Че материалите обикновено не се използват "по предназначението" и затова не се стига до съдебни дела от разработките...

Бойко Борисов е просто последното доказателство за тази порочна практика. И сценарият е ясен - до изборите бурното му минало ще бъде неизчерпаем източник на документи и скандали. За съжаление, сценаристите отново ще останат зад кулисите, а обществото ще си остане със зрелището.

Александър Александров

Сега