Би Би Си: Украйна се затруднява с набирането на войници

Украйна изпитва затруднения да посрещне нуждите си от войници, пише Би Би Си.

Доброволците не са достатъчни. Страната постоянно се нуждае от хора, за да замести десетките хиляди убити или ранени. Много повече от тях са просто изтощени, след като 18 месеца са се борили срещу пълномащабната инвазия на Русия.

Някои мъже обаче не искат да се бият. Хиляди са напуснали страната, понякога след като са подкупили длъжностни лица. Други намират начини да се измъкнат от набиращите хора за войската служители, които на свой ред са обвинявани, че ползват все по-тежки тактики.

"Системата е много остаряла", казва Йехор (името е променено, б.а.). Неговият баща започнал да страда от психични проблеми след сраженията със съветската армия в Афганистан. Това е причината, поради която Йехор не иска да се бие. 

Преди нахлуването на Русия на мъжете, които не искат да служат в армията, обикновено се е предлагала алтернатива - например работа в селското стопанство или в социалните служби.

 

Този избор изчезна с началото на войната миналата година, но Йехор смята, че изборът все още трябва да бъде достъпен.

"Всяка ситуация е индивидуална", твърди Йехор. "Фактът, че в конституцията е записано, че всички граждани от мъжки пол трябва да се бият, според мен не съответства на днешните ценности", коментира той.

Неотдавна той е изпратен в център за набиране на войници, след като е спрян от полицията в Киев, която го обвинява, че избягва военна служба. В крайна сметка му е било позволено да се прибере у дома, след като е заявил, че има проблеми с гърба, но се опасява, че следващия път няма да може.

Правят се изключения - заради лошо здравословно състояние, самотен родител и грижа за уязвимо лице. Но осъдените за отклоняване от военна служба са заплашени от глоби или дори до три години затвор.

"На всеки трябва да се позволи да даде своя принос към тази война, като се вземе предвид положението му", казва Йехор. "Съжалявам за хората, които са на фронтовата линия, но въпреки това нямам пацифистка алтернатива."

Киев е обвиняван, че начинът за набиране на войската е корумпиран с основата си.

Президентът Володимир Зеленски уволни всички регионални ръководители на наборните служби в Украйна след широко разпространени обвинения срещу служители в системата, включително вземане на подкупи и сплашване.

Един от началниците на наборната военна служба в Одеса дори беше обвинен наскоро, че е купил коли и имоти на южното крайбрежие на Испания, струващи милиони долари. Според съобщенията офицерът отрича това.

Представители на министерството на отбраната са коментирали пред Би Би Си, че подобни действия са "срамни и неприемливи".

Мобилизацията е причина повечето мъже под 60 години не могат да напуснат Украйна. Хиляди мъже се опитват да се измъкнат тайно от страната, най-вече през Карпатските планини към Румъния.

На тези, които остават, групи в социалните мрежи помагат да избегнат мобилизацията. Теми в Телеграм дават съвети за това къде патрулират служителите по призоваването. Има чатове за различни региони и градове в цялата страна, като някои от тях имат повече от 100 000 членове.

В тези групи офицерите са наричани "маслини", заради цвета на униформите им. Те обикновено връчват повиквателни, с които се нарежда мъжете да се регистрират в център за набиране на войници, но има сведения, че някои от призованите са били отвеждани на място, без възможност да се върнат у дома.

Министерството на отбраната на Украйна призовава хората да актуализират данните си в националната база данни и заявява, че ако бъдат призовани, ще бъдат изпратени на подходящ пост.

Но има и данни за офицери, които използват груби или сплашващи тактики. Има и съобщения за новобранци, които се оказват на фронтовата линия само след едномесечно обучение.

Изглежда, че властите се стремят да възстановят доверието.

"Нормално е да се страхуваш" - това е мотото на последната им информационна кампания. Тя се опитва да направи паралел между детските страхове и днешните притеснения.

В изоставен летен лагер в Киев цивилни граждани се обучават да оказват съпротива на руски войници в случай на нужда. Те патрулират по пътеките, преди инструктор да извика: "Втора група! Граната!" Мъжете и жените бързо се хвърлят на земята.

Пушките им не са истински, но има надежда, че някои от участниците ще се запишат за истински. Антон, 22-годишен студент, вече е взел решение.

"Когато войната започна, не бях готов да ме вземат в армията", разказва той по време на почивката.

"Сега трябва да се подготвя, за да отида на война в бъдеще".

Антон не смята, че е добре хората да избягват наборната служба, но разбира защо някой не иска да се бие.

Дали се страхува от тази перспектива?

"Разбира се", отговаря той. "Всеки се страхува. Но ако ситуацията се влоши още повече, няма как да седя тук, в Киев".

Украйна разби всички очаквания със защитата си срещу пълномащабното нахлуване на Русия.

Москва беше принудена да се преориентира от превземане на цялата страна към опити да се задържи на една пета от нея.

Но Украйна трябва да направи свои собствени преизчисления.

Не само по отношение на собствената си контраофанзива, която постига напредък по-бавно, отколкото мнозина се надяваха, но и по отношение на начина, по който мотивира гражданите си да се бият.

Безспорна необходимост, но и неудобна истина е, че бойното поле не е за всеки.

https://offnews.bg/sviat/bi-bi-si-ukrajna-se-zatrudniava-s-nabiraneto-na...