Асен Василев: Заварихме 1,2 млрд. дефицит, сега има 500 млн. излишък

До септември трябва да бъдат приети всички закони, свързани с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), обяви на днешния отчет на правителството министърът на финансите Асен Василев.

Днес премиерът акад. Николай Денков и министри от кабинета представят актуални теми, залегнали в управленската програма.

Василев отбеляза, че една голяма част от законите вече са приети от парламента. Част от законите са приети на първо и чакат второ четене, а част от законите, които не бяха даже разработени - като Закона за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане, за да влязат в началото на септември в парламента.

В ускорени срокове се работи по останалите мерки, които не са законодателни, така че всички или почти всички да са готови до края на септември.

Това би ни позволило, ако към края на септември сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане, да поискаме второ плащане и да го получим в рамките на годината, каза Асен Василев.

 

За средствата, които страната очаква по Плана за справедлив преход за въглищните региони, Асен Василев каза, че се работи изключително интензивно по нова версия на плана, която да бъде обсъдена с хората в региона. Целевата дата е към края на септември тази нова версия да бъде изпратена към Европейската комисия, така че да можем до края на годината да имаме приет план и да не се загубят средства. Министърът каза още, че няма връзка между предоговарянето и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Второто плащане не съдържа елементи, които парламентът иска да бъде предоговорени. 

Василев припомни още, че страната вече има бюджет с 3-процента дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест.

Новите ръководства на НАП и Агенция "Митници" за последните малко под 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи, посочи Василев. Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., в момента е на излишък от 500 млн. лв. и това показва, че всъщност тези средства винаги са били 9тук, б.р.), въпросът е бил да се съберат данъците, коментира финансовият министър.

https://offnews.bg/politika/asen-vasilev-zavarihme-1-2-mlrd-defitcit-seg...