АЕЦ ”Козлодуй” все още не е подала заявление за лицензиране на горивото на ”Уестингхаус”

Към момента в Агенцията ядрено регулиране (АЯР) не е постъпвало заявление от АЕЦ "Козлодуй" за лицензиране на ядреното гориво на американската компания "Уестингхаус". Това обяви председателят на АЯР Цанко Бачийски в интервю за БТА.

Сегашното ръководство на атомната централа беше назначено от служебното правителство през август 2022 г. Шеф е Георги Кирков, а негов заместник - Андрей Красночаров.

 

Неотдавна служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че подопечното му ведомство е получило информация, че Александър Николов, който беше сменен през август като заместник изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и който беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", опитвал да прокара руско влияние и корупционни практики.

 

По думите на Бачийски продължителността на процеса на лицензиране на ядреното гориво зависи най-вече от пълнотата и качеството на представената оценка за безопасност от страна на атомната централа.

 

Практиката в България и в други страни от ЕС показва, че лицензирането може да отнеме от една до няколко години. Ако доставките на свежо ядрено гориво бъдат спрени в момента, пети блок е обезпечен до 2024 г., а шести блок - до 2027 г., уточни Бачийски.

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" подписаха в края на миналата година договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната централа. Ако бъде лицензирано, в средата на 2024 г. се очаква горивото на "Уестингхаус" да бъде заредено. То е напълно съвместимо с технологията в АЕЦ "Козлодуй".

Запитан дали има вероятност АЯР да не лицензира горивото на "Уестингхаус", Бачийски подчерта, че АЯР може да откаже издаването на разрешение, единствено ако АЕЦ "Козлодуй" не успее да обоснове безопасността на ядреното гориво.

Атомната централа и френската компания "Фраматом" също в края на 2022 г. подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок. Очаква се първото зареждане да стане през есента на 2025 г. Горивото на "Фраматом" е лицензирано.

 

На въпрос дали това означава, че няма да има проблем с неговото използване, шефът на АЯР отбеляза, че получаването на разрешение за използването му ще премине цялостната процедура на лицензиране, но доколкото това гориво е добре познато на АЯР, вероятно времето за лицензиране ще бъде по-кратко.

По темата с отработеното ядрено гориво и какво ще се прави с него Бачийски коментира, че управлението на отработено ядрено гориво не бива да се обвързва с договора за доставка на свежо ядрено гориво.

"Това, че към момента в съществуващия договор имаме поет такъв ангажимент от руската страна, не означава, че същият ангажимент трябва да бъде поет и от друг доставчик.

 

Съгласно националната стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци отработеното гориво ще се изнася за преработка, докато площадката на АЕЦ "Козлодуй" бъде напълно освободена от отработено ядрено гориво", посочи шефът на АЯР.

https://frognews.bg/novini/aets-kozlodui-vse-oshte-podala-zaiavlenie-lit...

Tags: