Русия затваря напълно границите си на 28 септември, веднага след референдумите в Украйна

Русия ще затвори напълно държавните си граници още тази сряда, 28 септември, веднага след т. н. референдуми на окупираните територии на Украйна, съобщи руският портал „Медуза“. Изданието твърди, че границите ще бъдат затворени за мъже, подлежащи на мобилизация, но, според израелски и украински източници забраната ще бъде и за жените, които може да бъдат мобилизирани.

„Медуза“ се позовава на източник, близък до администрацията на руския президент Владимир Путин, който е казал, че най-вероятната дата, от която ще влязат в сила ограниченията е 28 септември.

Събеседникът на портала е отбелязал, че ще се въведе нещо като изходна виза за напускане на страната – за да излязат в чужбина, мъжете ще трябва да получат разрешение от военното окръжие. Режимът на „изходни визи“ и специални разрешения за пътуване в чужбина съществуваше по времето на СССР.

„За пълноценна желязна завеса не може и дума да става, но мъжете и жените, които подлежат на мобилизация, няма да могат да напуснат страната, дори и все още да не са получили повиквателни за фронта.“ – съобщи каналът СВТВ.

Няма да могат да напускат Русия и работещите в заводите от ВПК и отбраната, преводачи и лекари. Очаква се категорията граждани, на които ще бъде забранено да пътуват чужбина да бъде определена в специален законопроект, който предстои да бъде приет от законодателното събрание на Руската федерация.

 
 

Мобилизацията в Русия започна на 21 септември. Според руския президент Владимир Путин на повикване в армията подлежат тези, които са зачислени в редиците на резерва и имат съответните военни специалности и боен опит. На правителствения портал "Объясни.рф" се казва , че "приоритетно" на мобилизация подлежат редници и сержанти до 35 години, младши офицери - до 50 години, старши офицери - до 55 години. Пределната възраст за резервистите в Русия е 50 години за войниците и сержантите и 70 години за генералите.

https://offnews.bg/sviat/rusia-zatvaria-napalno-granitcite-si-na-28-sept...