Първите мобилизирани ще попаднат на фронта в Украйна най-рано след месец, смятат в Киев

Според оценките на украинските експерти Русия може да облече и обуе за войната между 40 хил. и 100 хил. запасняци

Москва ще възстановява резервите си на бойното поле в Украйна постепенно, а първите попълнения от около 100 хиляди души бойци ще попаднат на фронта най-рано след месец. Това прогнозира полковникът от резерва на ВСУ Роман Свитан в коментар за портала ГлавРед.

Въпреки обявената в сряда готовност за мобилизация на около 300 хиляди души и спекулациите, че това число може да нарасне до 1 милион заради засекретената 7-ма точка от указа на Владимир Путин, според украинския полковник Русия ще може да обучи максимум 100 000 души за възстановяване на своите резерви. Първите мобилизирани ще отидат на фронта едва след месец, най-рано. Очакват се няколко вълни от по 100 хиляди души в период между месец и месец и половина. Полковникът предполага, че мобилизационните събития в Русия са по-скоро сборове на запасняци за провеждането на бойни стрелби. Още повече, че военно положение в страната не е обявявано.

„Те (руснаците, б. Р.) ще могат да се подготвят в рамките на един месец максимум 100 000 души. Т.е. Хода, който виждаме е повече медиен. Голяма вълна няма да има. Първите резерви, които виждате сега да пътуват с автобуси, ще стигнат при нас поне след един месец, няма да е по-рано“, обясни Свитан.

Оценката на експерта се споделя и от съветника на вътрешния министър на Украйна Вадим Денисенко, който дори занижава числото на мобилизираните. Според Денисенко в първата вълна Русия няма да може да призове повече от 40-50 хиляди души. Руснаците нямат и капацитет да подготвят бързо повече хора. “Задачата на Москва е да стабилизира фронтовата линия и да попречи на Въоръжените сили на Украйна да продължат напред” - смята съветникът на вътрешния министър. Освен за подготовка на мобилизираните, които излизат от домовете си с един сак бельо и топли дрехи, ще е нужно време и за тяхната екипировка, което също ще затрудни Русия.

“Трябва да разбираме, че тази мобилизация не означава, че утре всички тези хора ще се появят на фронтовата линия. Първи там ще се появят военните специалисти, затова аз смятам, че тази вълна ще е от около 40-50 хиляди души.” - коментира Вадим Денисенко. По думите му, ако Русия изпрати повече хора на фронта неподготвени, тя ще понесе необратими загуби в Украйна.

https://offnews.bg/sviat/parvite-mobilizirani-shte-popadnat-na-fronta-v-...