Освободен от плен британски парамедик разказва за изтезанията в Донецк

59-годишният Джон Хардинг е служил като полеви медик във Въоръжените сили на Украйна, когато е бил пленен от руските войски. На 20 септември Хардинг беше освободен по време на размяна на военнопленници и той започна да разказва на репортери какво се е случило с него. Думите му са преразказани от Руската служба на Би Би Си.

Според него похитителите са измъчвали пленниците с електрошокови пистолети за добитък и са превърнали стар телефон в устройство за мъчения. На военнопленниците е било наредено да наберат номер и когато циферблатът се завъртал, им бил прилаган електрошок. "Много изобретателно", каза Хардинг пред Daily Mail.

По време на пленничеството си в Донецк той е споделял тясна затворническа килия с други затворници, които са били заключени 23 часа на ден. Хардинг е отслабнал много, има болки в гърба и ръцете.

Един от другарите му е умрял в плен. Според него не са били осигурени ежедневните нужди от лекарства на 45-годишния диабетик Пол Юри. Той почина през юли, докато Хардинг е бил извън килията и като се е върнал е намерил тялото му.

Хардинг беше един от осъдените на смърт в самопровъзгласилата се ДНР. Той беше принуден да запише прощално видео за дъщеря си, а след това трябваше да бъдат разстреляни.

Дори когато британците са били отведени за размяната на пленници, те не са знаели това и са си мислили, че ги водят на разстрел. "Бяхме на пода на камиона и през цялото това време си мислех, че това е последното ни пътуване. И когато някой разбра, че сме в Русия, ние си казахме: "О, по дяволите!" Не бяхме сигурни, че това пътуване няма да завърши с това да бъдем вързани за стълб." Но вместо това пленените британци са били качени на самолет и в крайна сметка разменени за Медведчук и други руски пленници.

https://frognews.bg/novini/osvoboden-plen-britanski-paramedik-razkazva-i...