Йенс Столтенберг: ЕС не е в състояние да защитава Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е категоричен, че Европейският съюз не може да защитава Европа сам, без помощта на НАТО, предава сръбската редакция на телевизионния канал N1.

Той заяви това по повод предложението на френския президент Еманюел Макрон Полша да участва във френския анти-ядрен щит и засилената европейска отбрана.

„Усилията на ЕС да засили отбраната си винаги са били добре дошли. Чудесно е да се предприемат, защото те също укрепва НАТО. Но те не могат да бъдат алтернатива на НАТО, да се конкурират с него или да дублират дейностите на НАТО. Франция има ядрени оръжия, но основната гаранция за сигурността на европейските съюзници са средствата за сплашване, прилагани от НАТО и общите възможностите на САЩ и Европа“, обясни първият човек в НАТО в интервю за полската частна телевизия Polsat.

Столтенберг подчерта, че 80 процента от всички военни разходи се плащат от държави-членки на НАТО, които не са в Европа. „Това означава, че ЕС не е в състояние да защити Европа и че НАТО е гаранция за сигурността на европейските съюзници“, подчерта той.

Генералният секретар заяви, че западните военни съюзници няма да тръгнат по пътя на Русия за разполагане на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа и че отговорът на новото разполагане на руски ракети е, че НАТО усилва въздушната и противоядрената отбрана, конвенционалните сили и оперативната готовност чрез множество съвместни военни учения, както и чрез стартиране на различни инициативи за разоръжаване.

„Не искаме нова Студена война, не искаме надпревара във въоръжаването. Затова се опитваме да свържем нашето послание с посланието за воля за диалог, особено за контрола върху оръжията, защото нова надпревара във въоръженията е опасна, скъпа и ще продължим да полагаме усилия да не я допуснем“, заяви Столтенберг.

По неговите думи, силата и диалогът не трябва да бъдат взаимно изключващи се и дейностите на НАТО спрямо Русия се развиват по два коловоза.

„Излизаме от позицията на силата, демонстрирайки решителност, оставаме предсказуеми, макар и остри, но от друга страна, ние се стремим да изградим диалог с Москва и искаме по-добри връзки с нея“, обясни генералният секретар на НАТО.

Отговорът, както казва Столтенберг, на все по-агресивното поведение на Русия, е да се увеличи броя на военните учения на територията на НАТО.

„Маневрите Defender Europe 2020 са демонстрация на силата на нашите трансатлантически връзки. . Те потвърждават ангажимента на американците да гарантират сигурността на Европа“, завърши генералният секретар.

https://faktor.bg/bg/articles/yens-stoltenberg-es-ne-e-v-sastoyanie-da-zashtitava-evropa